HomeMateriaalLotto-Belisol en VUB bundelen krachten

Lotto-Belisol en VUB bundelen krachten

Lotto-Belisol gaat in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, gelinkt aan wielrennen. De leerstoel Lotto Sports Science wordt gesponsord door de Nationale Loterij. Daarmee wil de Nationale Loterij bijdragen tot het optimaliseren van sportprestaties. Lieselot Decroix, renster bij de Lotto Belisol Ladies, is degene die de leerstoel bekleedt. Er wordt een wetenschappelijke onderbouwing gezocht met betrekking tot het herstel bij wielrenners en het effect van herstel op de fietsprestatie gecombineerd met de werking van de hersenen.

Focus op het brein
Jan Mathieu, teamarts Lotto Belisol: ,,Sinds twee jaar heeft de ploeg een samenwerking met de VUB. Op geregelde tijdstippen zitten we samen met hen om ideeën en evoluties te bespreken en eventueel te implementeren in onze werking. Zo hebben we vorig jaar onderzoek gedaan naar het slaappatroon, werken we rond krachtontwikkeling, en specifiek met het oog op volgend jaar gaan we ons toeleggen op het brein. Daaronder verstaan we onder meer reactiesnelheid, concentratievermogen, maar bijvoorbeeld ook mental coaching. De bedoeling is dat de VUB ons wetenschappelijk advies geeft dat wij in de praktijk kunnen toepassen. Wat we doen met de VUB staat in onze medische werking naast de sportfunctionele begeleiding door Energy Lab op vlak van testings, training en voeding, de taken van onze medische staf, ons preventief werk met onder meer cardiologische onderzoeken, scans en radiografieën, het curatieve luik en het werk van onze fysiotherapeuten en osteopaten. Belangrijk hierin is het overleg en de samenwerking met de talrijke betrokkenen, waardoor onze renners zo optimaal mogelijk ondersteund worden,” aldus de teamarts op de website van Lotto-Belisol.

Lieselot Decroix, die de leerstoel betrekt, kan nu eindelijk haar twee passies samenvoegen. ,,De Lotto-leerstoel verenigt mijn twee grote passies: wielrennen en wetenschap. Ik startte met wielrennen op 15-jarige leeftijd en als 19-jarige versierde ik mijn eerste contract bij het Lotto Belisol Ladies team, waarvoor ik reed in 2007 en 2008. In 2007 werd ik elfde op het Wereldkampioenschap in Stuttgart waarmee ik me selecteerde voor de Olympische Spelen in Peking. Afgelopen seizoen keerde ik terug naar waar het voor mij allemaal begon: Lotto Belisol. Na de Ronde van Italië kreeg ik het bericht van Lotto en de VUB dat die droom verwezenlijkt zou worden dankzij de Lotto-leerstoel.”

Opzet van het onderzoek
Decroix: “Dit onderzoek richt zich op de verbetering van de recuperatie bij wielrenners via nutritionele interventie en bovendien wordt ook onderzocht wat de invloed van de inspanning is op het functioneren van de hersenen. Het onderzoek zelf gebeurt uiteraard niet op professionele renners, maar de resultaten worden wel gebruikt en toegepast om de begeleiding van de renners te optimaliseren.” Daarnaast dient de Lotto-leerstoel ook als wetenschappelijke ondersteuning voor de wielerploeg Lotto Belisol, die volgend jaar als Lotto Soudal in het peloton zal fietsen.

presentation of the Lotto Science Chair

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Met deze simpele ingrepen bouw je een racefiets om tot (tijdelijke) gravelfiets

Gravelen is booming business. De discipline kwam overgewaaid van de Verenigde Staten naar Europa...

Rapha lanceert super aerodynamische (en prijzige) trui: ‘Je wint er bijna 8 watt mee’

De laatste dagen is er veel te doen rond de radicale helmen waarmee de...

Geld teveel? Dit zijn momenteel de 10 duurste koersfietsen!

Fietsen heb je in veel verschillende soorten, merken, keuren en prijscategorieën. En die prijzen...