HomeNieuwsVan Garderen wint op La Molina

Van Garderen wint op La Molina

Tejay van Garderen pakte de zege in de koninginnenrit van de Ronde van Catalonië. De Amerikaan van BMC kwam na 191 kilometer als eerste boven op het skistation van La Molina. Richie Porte (Team Sky) werd op drie seconden tweede, daarachter was het Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) die op acht seconden de derde plaats in beslag nam. Bart de Clercq (Lotto-Soudal) is de nieuwe leider.

In het begin van de koers ontstond een kopgroep van vijf renners: Jerôme Coppel nam José Herrada (Movistar), Tom Danielson (Cannondale-Garmin), Loïc Chetout (Cofidis) en Riccardo Zoidl (Trek) met zich mee. De maximale voorsprong van het vijftal bedroeg acht minuten.

Na honderd kilometer nam Astana het commando over in het peloton. Onder hun tempo moesten onder meer Maciej Paterski (CCC Sprandi-Polkowice) en Chris Froome (Team Sky) afhaken. Op de belangrijkste beklimming van de dag, de Alt de la Creueta, hing klassementsleider Pierre Rolland (Europcar) meteen aan de rekker.

Vooraan bleef van de vijf renners een trio over: Herrada nam samen met Danielson en Zoidl afstand van twee kompanen. Al gauw reed de groep der favorieten, die op de een na laatste col nog twintig man sterk was, een minuut weg bij Rolland. Wout Poels (Team Sky) was de volgende die de kop nam in het peloton, als knecht voor Richie Porte.

Kort voor de top werd Herrada op achterstand gereden door zijn medevluchters. Danielson en Zoidl gingen met een minuut voorsprong de afdaling in. Op het moment dat de slotklim werd aangevangen, was de achterstand van Rolland bijna anderhalve minuut. De twee vluchters vonden hun Waterloo, de groep der favorieten vatte de slotklim aan.

Nadat Vasil Kyrienka (Team Sky) even wat ruimte kreeg, was Daniel Martin (Cannondale-Garmin) de eerste van de favorieten die ten aanval trok. De Ier werd gecounterd door Tejay van Garderen (BMC), die in tegenstelling tot Martin wel de aansluiting kon maken bij de Wit-Rus. Uit het peloton kwamen Darwin Atapuma (BMC) en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) bij Daniel Martin aansluiten. De eerste grote naam die daarna aanviel was Alberto Contador (Tinkoff-Saxo). Op datzelfde moment liet Van Garderen zijn medevluchter Kyrienka achter.

Contador was niet meer in staat om bij Van Garderen te komen. Met behulp van Kyrienka kon Richie Porte nog wel tot aan het wiel van de Spanjaard geraken. In de slotmeters plaatste de Australiër nog een jump, maar de Nederlandse Amerikaan was niet meer bij te halen. Kelderman eindigde als vijfde.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...