HomeNieuwsKwiatkowski triomfeert in vijftigste Amstel Gold Race

Kwiatkowski triomfeert in vijftigste Amstel Gold Race

Michal Kwiatkowski heeft de vijftigste editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Poolse wereldkampioen van Etixx-Quick Step won in Berg en Terblijt de sprint van een selecte favorietengroep. Alejandro Valverde (Movistar) finishte als tweede, Michael Matthews (Orica-GreenEdge) werd derde. Maurits Lammertink (Roompot-Oranje Peloton) was met een 21ste plaats de beste Nederlander.

Op de laatste beklimming van de Cauberg ging Philippe Gilbert (BMC) op de pedalen staan. Aanvankelijk kon alleen Matthews volgens, maar in de laatste vlakke kilometers kwam eerst Valverde en daarna nog een flink aantal andere renners aansluiten. Uiteindelijk werd er gesprint om de zege. Daarbij bleek Kwiatkowski de snelste.

Roosen en Terpstra in de aanval

Al vroeg op de dag kozen zes renners voor het avontuur. Zowel Lotto-Jumbo (Timo Roosen) als Roompot-Oranje Peloton (Mike Terpstra) had iemand meezitten in de vroege vlucht, die verder bestond uit Linus Gerdemann (Cult Energy), Laurens de Vreese (Astana), Jan Polanc (Lampre-Merida) en Johann Van Zyl (MTN-Qhubeka).

De maximale voorsprong van het zestal bedroeg net iets meer dan negen minuten, maar door impulsen van BMC, Orica-GreenEdge en Movistar slonk de voorsprong in het tweede gedeelte van de wedstrijd gestaag. Aan de voet van de Loorberg, een kleine zestig kilometer vóór de finish, was het verschil alweer teruggebracht tot tweeënhalve minuut.

Kelderman mist bocht

Tijdens de beklimming van de Eyserbosweg reden Simon Clarke (Orica-GreenEdge) en David Tanner (IAM Cycling) weg uit het peloton. Al snel achterhaalden ze de koplopers, waarvan alleen De Vreese en Polanc konden aansluiten. In de achtergrond ontstond er een tweede groep met daarbij onder anderen Vincenzo Nibali (Astana) en Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo). Laatstgenoemde vloog even later in de afdaling van de Fromberg uit de bocht en kon daarna de aansluiting met zijn vluchtmakkers niet meer hervinden.

Net na de beklimming van de Keutenberg vonden Nibali en co aansluiting bij de eerste groep. Uiteindelijk bleef de Italiaanse Tourwinnaar samen met Clarke en Tony Martin (Etixx-Quick Step) over, maar toen de Duitse ploeggenoot van Kwiatkowski niet over wilde nemen viel Nibali stil en ging Clarke er alleen vandoor. Zijn poging hield lang stand, maar strandde op zeven kilometer van de eindstreep.

Ondanks enkele moedige uitvallen van Jakob Fuglsang (Astana) en Mirko Selvaggi (Wanty-Groupe Gobert) kwam alles voor de laatste beklimming van de Cauberg weer bij elkaar, waarna Kwiatkowski naar de overwinning reed.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Meer zoals dit

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...