HomeAchtergrondColumn Boogerd: Dumoulin kan Tour met Rio combineren

Column Boogerd: Dumoulin kan Tour met Rio combineren

2015 was het jaar van Tom Dumoulin, daar kunnen we niet omheen. Met de presentatie van de Tour de France wordt er al volop gespeculeerd over zijn kansen. Hij heeft zelf al aangegeven dat hij van de Olympische tijdrit een hoofddoel maakt. Maar dat hoeft elkaar niet te bijten, volgens mij.

Dumoulin heeft een grote kans om Olympisch kampioen tijdrijden te worden en daarnaast ligt het wegparkoers hem ook. Om Olympisch kampioen te kunnen worden moet hij in de laatste week van de Tour echt al supergoed zijn. Dit jaar was de tijdrit in Utrecht zijn grote doel, dus was hij logischerwijs in de Ronde van Zwitserland al heel goed. Het lijkt mij logisch dat hij de Tour rijdt om zo langzamerhand naar zijn topvorm toe te groeien.

We moeten wel een beetje opletten met die Dumoulin-hype. Het moet niet zo zijn dat die jongen zoveel op zijn bord krijgt, dat hij straks helemaal gestoord wordt. We hebben er in Nederland een handje van al snel overdreven te reageren als we weer iemand hebben die mee kan doen in het algemeen klassement. Kijk, Bauke Mollema was vierde in de Vuelta van 2011 en dat was uiteindelijk gewoon beter dan de zesde plaats van Dumoulin.

Vuelta-discussie

Ik heb de discussie na de Vuelta soms met lede ogen aangezien, want dan komen zogenaamde kenners met argumenten op de proppen dat zijn ploeg niet goed genoeg zou zijn om te winnen. Dat zijn geluiden van mensen die niet uit het fietsen komen, want uiteindelijk draait het er gewoon om dat hij het wiel van Fabio Aru kan houden. Ook als hij de beschikking had gehad over een superknecht, was ‘m dat niet gelukt. Als die knecht Aru wel kan volgen, maar Dumoulin niet, wat heb je er dan aan?

Natuurlijk is het fijn als je een sterke ploeg om je heen hebt, want nu heeft hij de hele Vuelta wel enigszins nerveus rondgereden, maar dat was niet het grote probleem. Ik vind het heel moeilijk om nu een oordeel te moeten vellen over wat Dumoulin zou moeten doen volgend jaar. Ik zou zeggen: rijd de Tour en zorg dat je er heel goed uit komt. Ik vind het gelul om te zeggen dat dit een perfect parkoers voor hem zou zijn. Ieder parkoers is namelijk goed voor een Tourwinnaar.

Drie bergen minder

Als hij ooit de Tour wil winnen of op het podium wil eindigen, dan moet-ie nou eenmaal vreselijk goed tegen de bergen op kunnen rijden. Als er dan tijdens de presentatie drie bergen minder in het parkoers blijken te zitten, dat maakt echt allemaal niets uit. Ik ben een groot fan van Tom Dumoulin en ik hoop dat hij ons ooit heel blij gaat maken. Ik hoop alleen ook dat er geen hype gaat ontstaan rond zijn persoon. Ik kon me er in mijn tijd ook aan ergeren dat mensen die er weinig van afweten een onrealistisch verwachtingspatroon neerzetten. Daar kun je veel energie aan verliezen.

 

Deze column van Michael Boogerd verscheen in de nieuwste Wieler Revue. In dit nummer ook in een interview met het talent van België: Tiesj Benoot. Daarnaast een vooruitblik op de Tour de France en Giro d’Italia van volgend jaar! Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...