HomeNieuwsBrian Cookson: de hervormer

Brian Cookson: de hervormer

UCI-president Brian Cookson zit inmiddels ruim twee jaar op het pluche van de internationale wielerunie. De Brit zegde toe tijdens zijn vierjarige ambtstermijn de sport weer geloofwaardig te maken en kondigde grote hervormingen in het wielrennen aan, maar wat is daar van terecht gekomen? 

Bij binnenkomst in het hoofdkantoor van de Union Cycliste Internationale (UCI) in het Zwitserse Aigle zit Brian Cookson nog op de fiets. De UCI-president maakt zijn dagelijkse rondjes op de wielerbaan – waar Matthias Brändle twee jaar geleden het werelduurrecord verbrak met een afstand van 51,852 kilometer – in een groep met acht collega’s. Geen wonder dat de 64-jarige Cookson er nog altijd fit uitziet voor zijn leeftijd.

“Wanneer je zo’n positie als ik bekleed, dan is het belangrijk om met je voeten middenin de sport te blijven staan”, aldus de Brit uit Lancashire. “Om te herinneren hoe het voelt om pijn in je benen te hebben. En dat heb ik ook als we zo’n dertig kilometer per uur gaan, hoor.”

U bent inmiddels over de helft van uw regeerperiode als president van de UCI. Uw grote doel was om het wielrennen weer geloofwaardig te maken. Hoe staat het met die missie?
“We zijn met de UCI op de goede weg, maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat er nog genoeg werk te verzetten is. Het wielrennen heeft een aantal tikken gehad, maar we krijgen ondertussen goede signalen. Zo zendt de Duitse televisiezender ARD sinds vorig jaar weer live-beelden uit van de Tour de France, na een boycot van zes jaar. Ook de media komt weer met evenwichtigere verhalen. Maar we moeten nog steeds geloofwaardigheid terugwinnen bij voornamelijk de fans.”

Wielerfans zien tegenwoordig ook dat niet alleen het wielrennen een grootschalig dopingprobleem heeft gehad.
“Inderdaad. Daar steken ‘wij’ dan ook weer wat gunstiger bij af. We hebben altijd gezegd dat het wielrennen niet de enige sport is met een grootschalig dopingprobleem en dat blijkt de afgelopen tijd wel.”

 

Cover Wieler Revue Seizoengids 2016Lees het complete interview met Brian Cookson in de Wieler Revue Seizoengids 2016! Met deze gids ben je helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. We hebben namelijk alle ploegen, alle renners en alle wedstrijden voor je op een rij gezet. Bovendien blikken we vooruit op alle grote evenementen van 2016, zoals de Tour de France en de Olympische Spelen.


? Bestel hier de Seizoengids

? Of neem een proefabonnement

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Meer zoals dit

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...