HomeNieuwsGIRO: Brambilla met solo naar Arezzo, Dumoulin verliest roze

GIRO: Brambilla met solo naar Arezzo, Dumoulin verliest roze

Gianluca Brambilla heeft in de smalle straten van Arezzo de achtste etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan van de Etixx-Quick Step-ploeg kwam voor Matteo Montaguti (AG2R-La Mondiale) en Moreno Moser (Cannondale Pro Cycling) over de streep. Brambilla pakte daarmee de derde ritzege voor Etixx-Quick Step in deze Giro d’Italia. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) verloor zijn roze leiderstrui aan Brambilla. De Limburger kon niet mee met de topfavorieten op de Alpe di Poti.

De etappe van vandaag stond in het teken van de Alpe di Poti, met top op negentien kilometer van de streep. Het laatste gedeelte van die beklimming zou namelijk gaan over de zogenaamde Sterrato-wegen, bekend van de Italiaanse semiklassieker Strade Bianche.

Na een half uur koers kwam er eindelijk een groep vluchters weg. Het bleek meteen de goede groep voor de ontsnapping van de dag. De dertien vluchters waren: Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini), Sean de Bie (Lotto-Soudal), Gianluca Brambilla, Matteo Trentin (beiden Etixx-Quick Step), Alessandro De Marchi (BMC), Blel Kadri, Matteo Montaguti (beiden AG2R-La Mondiale), Moreno Moser (Cannondale Pro Cycling), José Joaquin Rojas Gil, Jasha Sütterlin (beiden Movistar), Alexey Tsatevich (Katusha) en Jaco Venter (Dimension Data).

Nadat Matteo Trentin de tussensprint pakte en Sean de Bie op de eerste beklimming van de dag Giacomo Berlato afhield, kon de strijd om het behoud van de roze trui beginnen. Want met nog vijftig kilometer te rijden, had de kopgroep vijf minuten voorsprong. Met Brambilla op een kleine twee minuten achterstand van Dumoulin in het klassement, was hij op dat moment de virtuele maglia rosa.

Trentin pakte ondertussen ook de tweede tussensprint van de dag mee. In het peloton kwam de vaart er langzaam in, na een eerste doorkomst aan de aankomststreep bedroeg het verschil tussen de vluchters en het peloton drieënhalve minuut. Vooraan ging Montaguti met Berlato in de aanval, al werd die tweede snel achter gelaten. De Marchi kwam snel aansluiten. Ook Brambilla sloot aan, hij leek bergop de sterkste. Iets later reed Brambilla weg bij zijn landgenoten.

In het peloton reed Astana op kop de Alpe di Poti op. Op de grindwegen opende Alejandro Valverde meteen de debatten. Tom Dumoulin kraakte direct. Andere favorieten als Nibali, Kruijswijk, Zakarin en Chaves konden aansluiten bij de Spaans kampioen. Van de grote favorieten was enkel Mikel Landa niet in die groep vertegenwoordigd. Amador, Pozzovivo en Firsanov kwamen wel bij de groep Valverde, waar ook Nibali met de Spanjaard mee draaide. Op een iets vlakker stuk kwam dan ook Landa aansluiten. Dumoulin verloor ook contact met de groep Jungels, die de achtervolging op de andere klassementsmannen leidde.

Brambilla rondde als eerste de top van de Alpe di Poti. De favorieten kwamen twee minuten en twaalf seconden later boven, waarna het een minuut en twintig seconden duurde voor Dumoulin zijn afdaling kon beginnen. In de gevaarlijke afdaling toonde Valverde zich de leider van de achtervolgende groep. Nadat Rojas was afgezakt en Amador ook zijn kopman kon bijstaan, konden zij met drie renners de voorsprong op Dumoulin uitbreiden. Brambilla ging op weg naar de ritzege. Hij kon rustig juichen en de Italiaan neemt ook de roze leiderstrui over van Dumoulin.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...