HomeNieuwsGiro: Taaramaë pakt Alpenrit, Chaves verliest Giro, Kruijswijk verliest podium

Giro: Taaramaë pakt Alpenrit, Chaves verliest Giro, Kruijswijk verliest podium

Rein Taaramaë heeft de een na laatste etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Estse renner van Katusha kwam solo boven in Sant’Anna di Vinadio. In de achtergrond won Vincenzo Nibali na goed ploegenspel een minuut en  op Esteban Chaves, waarmee de Italiaans kampioen zich verzekerde van de roze trui.

De Astana-ploeg van Vincenzo Nibali nam al vroeg het initiatief. Op de Col de Vars zette de Siciliaan zijn knechten al op kop van het peloton, terwijl het aanvallen regende. Astana had met Tanel Kangert een mannetje mee in de kopgroep. Onder meer Darwin Atapuma (BMC), Giovanni Visconti (Movistar), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) en Mikel Nieve (Team Sky) schoven mee in de kopgroep.

Stefan Denifl (IAM Cycling) en Nieve gingen voor de bergtrui. Denifl kwam als eerste boven op de Col de Vars. Drager van de bergtrui Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini) had 134 punten voor zijn trui bijeen gereden. Na de Col de Vars volgde Nieve op 24 punten, Denifl op 26. Het zag er naar uit dat op de Col de la Bonette de blauwe bergtrui voor het eerst sinds de tiende etappe van schouders ging veranderen.

Diego Ulissi kwam ook in de kopgroep aansluiten. De Italiaan die in deze Giro al twee etappes won had er een achtervolging van ruim twintig kilometer op zitten. Nieve besefte het gevaar van Denifl, die een goed eindschot in de benen heeft. Als de Bask de bergtrui wilde gaan pakken, moest hij al vroeg op de klim van de Oostenrijker verlost zijn. Aan de voet van de Col de la Bonette trok Nieve er al op uit. Met het peloton op tien minuten leken de vluchters opnieuw te gaan strijden voor de winst.

Nieve had zijn slag geslagen en liet zich bergaf inhalen door de groep van zes achtervolgers die er was ontstaan. Later kwam ook Brambilla aansluiten. Inmiddels was Atapuma met zijn aanval virtueel de top tien in geslopen. Op de Colle della Lombarda viel Joe Dombrowski (Cannondale) aan, waarna Atapuma reageerde. Nieve werd gelost. Atapuma en Dombrowski kregen na een dikke kilometer gezelschap van Visconti. In het peloton werd in de eerste kilometers van de beklimming niets geprobeerd.

De Estse renners Rein Taaramaë (Katusha) en Kangert hadden de handen ineen geslagen om ook het gat met de drie koplopers te dichten. Net op het moment van aansluiten versnelde Atapuma opnieuw. Toch kwam even later de Estse tandem aansluiten. Op ruim tien kilometer van de top probeerde Nibali voor een eerste keer Chaves te lossen. Taaramaë kon vooraan een gaatje slaan na een lepe versnelling.

Terwijl de Est zijn voorsprong gestaag uitbouwde, liet de andere Est Kangert zich uitzakken op Nibali te helpen. Die versnelde op zijn beurt op vier kilometer van de top om leider Chaves achter te laten. De Colombiaan kreeg even later hulp van landgenoot Urán. Maar ook diens tempo lag te hoog voor de roze trui, die zodoende maar een dag kon genieten van de hoogste plaats in het klassement.

Valverde had op de top van de beklimming veertig seconden gepakt op Kruijswijk. Bergop deed de Spaans kampioen er nog een minuut bij. Kruijswijk raakte zo in extremis zijn podium kwijt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Meer zoals dit

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...