HomeNieuwsVan Garderen wint Oostenrijkse bergrit in Ronde van Zwitserland

Van Garderen wint Oostenrijkse bergrit in Ronde van Zwitserland

In de Ronde van Zwitserland heeft Tejay van Garderen de langste etappe gewonnen. Wilco Kelderman verloor zijn gele leide...

In de Ronde van Zwitserland heeft Tejay van Garderen de langste etappe gewonnen. De ruim 200 kilometer lange etappe met aankomst op de Rettenbachferner in Oostenrijk was een prooi voor de Amerikaan. Wilco Kelderman verloor zijn gele leiderstrui.

Eentonig

Het lag in de lijn der verwachtingen: Antwan Tolhoek zat mee in de lange vlucht. Deze keer niet in een grote groep, maar slechts met twee mede-aanvallers. De Oostenrijker Mathias Brändle wist dat hij richting het thuisfront reed, ook Iljo Keisse sloop mee.

Het drietal kreeg al snel meer dan tien minuten voorsprong, niet verrassend gezien de lengte van de etappe. Met 224 kilometer was dit de langste van de ronde. Ook vorig jaar was er een aankomst op de Rettenbachferner. Toen sloeg Thibaut Pinot er een dubbelslag.

Aanloop naar Sölden

De etappe bestond uit drie gedeeltes: een vlak eerste gedeelte, een tweede gedeelte met de Hochtannbergpass en de Aarlbergpass en een derde gedeelte met een glooiende aanloop naar Sölden, de voet van de Rettenbachferner.

De regenachtige etappes van deze week hakten erin bij het peloton. Van Garderen verloor gisteren tijd, net als Latour. Die laatste liep een verkoudheid op gisteren en stapte daardoor vandaag af. Ook Tolhoek betaalde de tol voor zijn aanvalsdrift deze week: hij moest de rol lossen vooraan. Daarnaast had hij zijn doel van de dag behaald: niemand kon hem nog voorbij in het bergklassement. Als Tolhoek ongedeerd blijft, wint hij zondag het bergklassement van de Ronde van Zwitserland.

Met Brändle en Keisse zaten in de kopgroep niet de sterkste klimmers. Toch kon Lotto-Jumbo in dienst van Kelderman niet veel dichter bij het kopduo komen. De voorsprong bleef lange tijd rond de tien minuten hangen.

Slotgletsjer

Op de flanken van de Rettenbachferner, een Oostenrijkse gletsjer, maakten de renners het verdict van de dag. Het kopduo kwam met zeven minuten voorsprong aan de voet. Brändle liet al gauw de Belg achter. In het peloton nam Michele Scarponi vroeg op de slotklim het commando.

Nadat wereldkampioen tijdrijden Kiryienka in de groep der favorieten aan kop kwam, kreeg leider Kelderman het moeilijk. Hij moest de andere favorieten langzaam maar zeker laten gaan. Het was dan nog zeven kilometer te gaan.

Op iets minder dan vijf kilometer van de streep vertrok Van Garderen. Hij had nog een hoop achterstand in te halen na zijn grote verlies gisteren. Hij reed in een mum van tijd twintig seconden weg van de rest. Inmiddels was het hard gaan sneeuwen aan de streep.

Een gretige Barguil wilde niet alleen het geel overnemen van Kelderman, maar ook de etappe winnen. Hij slaagde niet in die opzet. De Amerikaan soleerde naar de zege.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...