HomeNieuwsGreg van Avermaet pakt gouden medaille op de Copacabana

Greg van Avermaet pakt gouden medaille op de Copacabana

Greg van Avermaet is de nieuwe Olympisch kampioen op de weg. De Belg reed op de Copacabana naar de zege. Jakob Fuglsang...

Greg van Avermaet is de nieuwe Olympisch kampioen op de weg. De Belg reed op de Copacabana naar de zege. Jakob Fuglsang pakte zilver, Rafal Majka brons.

Een langverwachte move vond plaats in de eerste kilometers: Tom Dumoulin stapte af. Te geblesseerd en vol voor de tijdrit gaan, dat was het relaas. De wedstrijd kon echt beginnen en werd op gang gebracht door zes aanvallers. En het waren stuk voor stuk mooie namen.

Michael Albasini, Sven Erik Bystrøm, Simon Geschke, Pavel Kochetkov, Michal Kwiatkowski en Jarlinson Pantano togen erop uit. En het Grumari-circuit, dat de renners vier keer moesten ronden, gaf tijd en plaats voor adembenemende beelden. De kuststrook, de kasseien, een steile klim met magnifieke afdaling: het was een lust voor het oog.

De laatste passage over de kasseienstrook leverde het eerste spierballenwerk in het peloton op. Zdenek Stybar trok alles op een lint en het peloton versplinterde. De Turk Ahmet Örken was niet zo’n fan van de kinderkoppen: hij stuiterde op de eerste passage onderuit.

Nederland nergens

Vooraf ontzettend gehyped, maar de Nederlanders vielen tegen. Poels was niet attent en moest meerdere gaten dichten die kracht zouden verspillen. Hij haakte bij de eerste klim richting Vista Chinesa af. Mollema was niet te zien, waar Kruijswijk op zijn eigen bekende stijl vooraan in het peloton post vatte.

Steven Cummings had 150 kilometer op kop van het peloton gereden en vond het best. Hij gaf de kop af aan de Italianen. Die stuurden snel Damiano Caruso vooruit. Greg van Avermaet en Geraint Thomas reageerden. Een update van de gelosten: Poels, Gilbert, Wellens, Barguil. Het parkoers bleek in combinatie met de hitte verschroeiend.

Man tegen man

Vooraan bleven enkel de twee K’s over: Kochetkov en Kwiatkowski. Intussen sloot Taaramaë aan bij het achtervolgende trio. Met Sergio Henao maakte ook een Colombiaan de sprong, waardoor vijf renners in achtervolging gingen. In het peloton moest Spanje het middels Jonathan Castroviejo alleen opknappen.

Maar zijn kunsten hielden op de voorlaatste beklimming van de Vista Chinesa op. Veel aanvallen volgden, toch maakte enkel Andrey Zeits de oversteek naar de groep met Van Avermaet. Kwiatkowski deed Kochetkov lossen en werd zelf pas op 45 kilometer van de meet gegrepen. Inmiddels moest Kruijswijk het peloton laten gaan.

De technische afdaling zorgde voor slachtoffers. Nelson Oliveira en Richie Porte waren de voornaamste slachtoffers. Vincenzo Nibali en Fabio Aru sloegen de handen ineen om het gat te dichten naar de kopgroep. Ook Adam Yates, Rafal Majka en Jakob Fuglsang maakten de oversteek. Een ware coup was in de maak. Erachter vielen Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez en Rui Costa in een zwart gat. Ietwat gelukkig voor hen was er Fabian Cancellara op kop van het peloton.

Het werd Damiano Caruso tegen de achtervolgende groep geleid door Fabian Cancellara. Die deed er een kleine twintig seconden af, daarna moesten de toppers in het peloton het alleen doen. Andrey Zeits vertrok vooraan. Adam Yates moest lossen. Rodríguez wilde het gat dichten met Louis Meintjes en Tanel Kangert. De Est kreeg het echter moeilijk. Ook Tourwinnaar Chris Froome wilde naar voren, maar had niet veel meer over.

Strijd om de plakken

Meintjes en Purito kwamen rap dichter. Het teken voor Nibali om er eens een versnelling uit te gooien. Maar kort daarna viel het weer stil. Na een lange strijd konden Rodríguez en Meintjes aansluiten in de kopgroep. Maar Nibali en Henao hadden nog een versnelling over. En daar bleef het voor de Italiaan niet bij. Hij probeerde nog eens. Henao reageerde, met Majka. Er was een trio vooruit, dus had iedereen een medaille om voor te rijden. Een seconde of tien bedroeg de voorgift bij ingaan van de laatste afdaling.

Maar Nibali en Henao gingen tegen de grond bergaf. Alle hoop op medaillewinst was weg. Majka had daar geen last van. De Pool kwam met twintig seconden voorsprong beneden. Op de Copacabana werd die voorsprong kleiner toen Van Avermaet en Fuglsang getweeën weg kwamen. Op minder dan twee kilometer van de streep was de Pool gepakt. Van Avermaet won met sprekend gemak de sprint van drie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...