NOC*NSF wil groot onderzoek naar misbruik sportwereld

Chalmazel - Jeansagniere - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme -  illustration - peloton - Veduta pictured during stage 2 of the Crit»rium du Dauphin» 2016  from Creches sur Saone - Chalmazel - Jeansagniere 168 km - photo LB/RB//Cor Vos © 2016

NOC*NSF wil onderzoeken op welke schaal seksueel misbruik de afgelopen 30 jaar in de Nederlandse sportwereld is voorgevallen, schrijft de Volkskrant

De sportkoepel hoopt zo duidelijkheid te krijgen over de vraag of er in Nederland, net als in andere landen, een grote groep slachtoffers rondloopt die nooit naar voren is gekomen.

Aanleiding voor het onderzoek is de situatie in Engeland. Nadat in november oud-voetballer Andy Woodward vertelde dat hij in de jaren tachtig door zijn jeugdtrainer was misbruikt, meldden 429 spelers zich met soortgelijke verhalen.

Woensdagavond zei oud-wielrenster Petra de Bruin in Nieuwsuur dat ze jarenlang door meerdere mensen in het wielercircuit is misbruikt. Ook oud-prof Marijn de Vries gaf eerder aan dat ze tijdens haar carrière betast en geïntimideerd werd.

Minister Edith Schippers (VWS) laat in een reactie weten een onderzoek van NOC*NSF te ondersteunen. “Het is goed dat de sport deze handschoen actief oppakt”, zegt ze in de Volkskrant. “Het is belangrijk dat dit goed wordt onderzocht, dat mensen laagdrempelig kunnen melden en dat er goede hulp beschikbaar is.”

Foto: Cor Vos

Tags

Gerelateerd nieuws

Top