HomeNieuwsStannard zet in 2017 zinnen op winst in Parijs-Roubaix

Stannard zet in 2017 zinnen op winst in Parijs-Roubaix

Ian Stannard werd in 2016 derde in een heroïsche editie van Parijs-Roubaix. De Brit van Team Sky wil dit jaar beter doen...

Ian Stannard werd in 2016 derde in een heroïsche editie van Parijs-Roubaix. De Brit van Team Sky wil dit jaar beter doen: hij gaat voor winst.

Dat vertelde de tweevoudig winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad tegen Cyclingnews. De Brit krijgt zelfs een speciale voorbereiding op zijn geliefde koersen. “Vorig jaar reed ik Parijs-Nice, toen ging Geraint Thomas aan de leiding“, vertelt de 29-jarige renner. “Dan rijd je iedere dag aan kop van het peloton en moet je dieper gaan dan je wil. Ik verspilde daar toen veel energie. Mijn idee is om dit jaar meer relaxed te rijden. Gewoon doen wat ik moet doen in die periode.”

In de Tour Down Under ging Stannard al aan het werk voor Danny van Poppel. In de Tour Down Under ging Stannard al aan het werk voor Danny van Poppel.

Stannard reed al in de Tour Down Under en deed daar vaak goed werk voor Danny van Poppel. “Ik ben gewend aan die rol. Als je dan naar de klassiekers trekt, is het moeilijk om die rol ineens om te gooien naar iemand die achter anderen aan rijdt om energie te sparen. Ik vind het moeilijk om egoïstisch te zijn. Het is makkelijk om in de wind te rijden, maar vertrouwen op anderen vind ik moeilijk. Het is een andere manier van denken.”

Gevoel van de klassiekers

Voor de Brit is het verschil in knechten en voor jezelf rijden makkelijk uit te beelden. “Als knecht kijk je de hele dag op je vermogensmeter. Dat kan niet in een eendagsklassieker. Je moet de koers voelen, je moet de kop van de koers nemen. Je kunt niet op wattages rijden in klassiekers. Al is dat wel een beetje een imago dat de fans aan Team Sky geven, hoor. Ook in de Tour de France kun je niet op wattages rijden. Je gebruikt ze als leidraad, maar wie doet dat niet? Het is niet dat we alleen maar naar onze vermogensmeters staren.”

Stannard werd vorig jaar derde achter winnaar Mathew Hayman en Tom Boonen in Parijs-Roubaix. Stannard werd vorig jaar derde achter winnaar Mathew Hayman en Tom Boonen in Parijs-Roubaix.

Stannard rekent op het vertrouwen van zijn Britse werkgever. “Ik hoop dat ze in me geloven als leider in de klassiekers. Dat ze vertrouwen hebben om samen mooie dingen te kunnen doen. Dat heeft volgens mij tijd nodig in de klassiekers.” En daarmee is het hoge woord eruit: de klassiekers. “Het is niet makkelijk om de puzzelstukjes op de juiste plaats te laten vallen. Maar de ervaring leert je koersen als Vlaanderen en Roubaix rijden. Het gaat langzaam beter en beter. Dat resultaat in Roubaix van vorig jaar, dat wil ik verbeteren.”

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Meer zoals dit

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...