HomeNieuwsWieler Revue Voorbeschouwingen #4: Abu Dhabi Tour

Wieler Revue Voorbeschouwingen #4: Abu Dhabi Tour

Het wielerseizoen is alweer een tijdje bezig. Een mooie maand februari kent twee nieuwe WorldTour-koersen aan het slot,...

Het wielerseizoen is alweer een tijdje bezig. Een mooie maand februari kent twee nieuwe WorldTour-koersen aan het slot, met eerst de Abu Dhabi Tour.

In Australië werd de WorldTour-kalender weer op gang gebracht. Richie Porte won de Tour Down Under, Nikias Arndt de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Maar dat is alweer een maand geleden. Het is al eind februari, dus met de Omloop Het Nieuwsblad voor de deur begint het bij veel wielerliefhebbers al te kriebelen. Een koers die pas aan haar derde editie toe is, is de Abu Dhabi Tour. Toch is de ronde in de Verenigde Arabische Emiraten de eerste WorldTour-koers in het Midden-Oosten.

Historie

Weinig voorgeschiedenis dus, wat betreft de wedstrijd in en rond de rijke stad Abu Dhabi. Het wielercircus streek voor het eerst neer in de stad in 2015. Dit nadat het internationale wielrennen voor het eerst de revue passeerde in de Verenigde Arabische Emiraten in die andere grote, rijke stad. Dubai was gastheer van de eerste Dubai Tour in 2014 en vond vanaf het begin al vroeg in het seizoen plaats.

Voor de Abu Dhabi Tour was dat niet het geval. De vierdaagse ronde, dat is wel al vanaf 2015 zo, vond de eerste twee keren in oktober plaats, eigenlijk om het seizoen af te ronden. Nu het onderdeel uitmaakt van de WorldTour werd besloten om de koers in februari al te organiseren. In 2015 kwam met Esteban Chaves gelijk al een mooie naam op de erelijst te staan. Eigenlijk had dit die van Wout Poels moeten zijn. De Nederlander van Team Sky was op weg naar winst op Jebel Hafeet toen hij in de laatste bocht onderuit ging en de zege schonk aan de Colombiaan.

Vorig jaar werd Tanel Kangert de tweede eindwinnaar in de vierdaagse rittenkoers. Ook deze keer werd de ronde beslist op Jebel Hafeet. De Est van Astana wist zich op het podium vergezeld door Nicolas Roche en Diego Ulissi. In de koninginnenrit was het vooral aangenaam kennis te maken met Mekseb Debesay, de klimmer uit Eritrea uitkomend voor Dimension Data.

Laatste winnaars

2016: EST Tanel Kangert
2015: COL Esteban Chaves

Vorig jaar werd Tanel Kangert eindwinnaar in de Verenigde Arabische Emiraten. Vorig jaar werd Tanel Kangert eindwinnaar in de Verenigde Arabische Emiraten.

Parkoers

De Abu Dhabi Tour heeft voor het derde jaar op rij dezelfde aankomstplaatsen uitverkoren. De startplaatsen mogen dan door de jaren heen wat zijn veranderd, erg veel variatie in het parkoers zit er niet. De eerste etappe, de Emirates Motor Company Stage hetend, komt aan in Madinat Zayed. Die plaats ligt midden in de woestijn, even ten zuidwesten van Abu Dhabi. In de tweede rit, de Nation Towers Stage, trekt men dan weer terug naar de grote stad. De aankomststreep ligt dan op het Al Marina-eiland.

Mark Cavendish stak vorig jaar op het Al Marina-eiland de handen in de lucht. Mark Cavendish stak vorig jaar op het Al Marina-eiland de handen in de lucht.

De derde rit is voor het derde jaar op rij de koninginnenrit. Bijna bij de grens met Oman ligt de bergtop genaamd Jebel Hafeet op de renners te wachten. Hier wordt de eindwinnaar van de koers in de Verenigde Arabische Emiraten bepaald. Een prachtige etappe op het Formule 1-circuit van Yas Marina sluit de ronde af. Het is de vraag wie in de voetsporen van Lewis Hamilton kan treden, die er in november de laatste Formule 1-race van het seizoen 2016 won. Niet geheel toevallig begint het nieuwe Formule 1-seizoen precies een maand na de Abu Dhabi Tour.

Favorieten

Kon de Abu Dhabi Tour al vanaf de eerste editie rekenen op een mooi deelnemersveld, met de toetreding tot de WorldTour is dit natuurlijk alleen maar beter geworden. Topfavoriet, zonder enige vorm van twijfel, is Nairo Quintana. De Colombiaan won de Ronde van Valencia met overmacht en lijkt zelfs op halve kracht het hele jaar beter dan zijn concurrenten. Alleen in juli kan De Witte Adelaar nog maar moeilijk zijn stempel op de wedstrijd drukken.

Marcel Kittel won drie ritten in de Dubai Tour. Marcel Kittel won drie ritten in de Dubai Tour.

Achter de kopman van Movistar vormt zich een heel mooie rij aan tegenstanders voor de Colombiaan. Alberto Contador, Fabio Aru, Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Ilnur Zakarin, Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Rui Costa: de deelnemerslijst puilt voorlopig uit met renners die het klassement zomaar eens kunnen winnen.

Voor de sprints is het vooral letten op Marcel Kittel. Hij was onlangs in de Dubai Tour weer van ouderwetse buitencategorie. De in topvorm snelste sprinter ter wereld moet de handschoen opnemen tegen zijn grootste concurrenten Mark Cavendish en André Greipel. Voor Caleb Ewan is het de vraag of hij zijn succesreeks uit de Tour Down Under vervolg kan geven in Abu Dhabi.

Onze favorieten

Wie kan hem van de eindzege houden? Wie kan hem van de eindzege houden?

*****
Nairo Quintana
****
Fabio Aru & Alberto Contador
***
Romain Bardet, Vincenzo Nibali & Rui Costa
**
Rafal Majka, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk & Merhawi Kudus
*
Ilnur Zakarin, Rafael Valls, Tejay van Garderen, Tom Dumoulin & Gianluca Brambilla

Televisie

De laatste jaren verzorgde Eurosport steevast de uitzendingen van de Abu Dhabi Tour. Dit zal voor de editie van 2017 waarschijnlijk ook het geval zijn. De NOS komt met samenvattingen, waar ook Sporza niet kiest voor live beelden.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...