Parijs-Nice: Colbrelli met machtige sprint naar zege in zware etappe

Sonny Colbrelli stak de handen in de lucht in de tweede etappe van Parijs-Nice. De Italiaan van Bahrain Merida zegevierd...

Parijs-Nice: Colbrelli met machtige sprint naar zege in zware etappe
  • Sonny Colbrelli Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli stak de handen in de lucht in de tweede etappe van Parijs-Nice. De Italiaan van Bahrain Merida zegevierde na een lange sprint.

Met een knotsgekke eerste etappe was Parijs-Nice in 2017 spectaculair op gang gebracht. Waaiers ontstonden na een uur koers en richtten uiteindelijk veel schade aan. Arnaud Démare nam de maat van Julian Alaphilippe in een prachtige finale rond Bois-d'Arcy. De Fransman van FDJ mocht daardoor vandaag in het geel starten.

Wie er in de tweede etappe niet meer bij was, was Romain Bardet. Hij was het regelboekje te buiten gegaan in de eerste rit en gediskwalificeerd door de wedstrijdjury. Stayeren achter de ploegleiderswagen van AG2R La Mondiale en zichzelf letterlijk op tempo brengen door diezelfde ploegleiderswagen hadden daarvoor gezorgd.

De tweede etappe voerde van Rochefort-en-Yvelines naar Amilly. Rochefort-en-Yvelines maakt deel uit van het departement Yvelines, ten zuidwesten van de Franse hoofdstad Parijs. Amilly zou na 164 kilometer koers al bereikt worden, waarna nog een grote lokale lus van 31 kilometer moest volgen.

Weer raak

In de tweede etappe was het nog erger gesteld dan in de eerste rit. De wind stond strakker en de regen plensde harder op het asfalt. Het was het ideale recept voor opnieuw een waaierkoers. En slachtoffers in het klassement vielen er opnieuw bij bosjes. In eerste instantie misten Alberto Contador (opnieuw), Richie Porte (opnieuw) en Daniel Martin de eerste waaier.

Een groep van 22 vormde de eerste waaier, met gele trui Démare veilig in die eerste groep. Na een achtervolging van twee uur kwam de groep met Contador en Martin weer terug bij de groep Démare. Porte was dan al lang gelost, hij lag vier minuten achter op de rest. Kort voor de samensmelting van die twee groepen zorgden vijf renners dat ze een nieuwe kopgroep vormden. Tony Gallopin was de belangrijkste aan het front. Philippe Gilbert was er ook bij, samen met Maarten Wynants (Team LottoNL-Jumbo), Sven Erik Bystrøm (Team Katusha Alpecin) en Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM).

Toch een sprint

Het vijftal kreeg een minuutje van het 'peloton'. Want meer dan een man of 50, 60 waren er in de tweede groep niet aanwezig. FDJ achtervolgde met veel overtuiging, immers had Démare gisteren laten zien hoe goed hij was. Ook Trek-Segafredo stak voor John Degenkolb een mannetje bij. De klad kwam er wat in vooraan, waardoor Gilbert ging versnellen.

De Belgisch kampioen reed als herboren. Hij bouwde de voorsprong van een halve minuut zelfs uit naar driekwart minuut. Maar op acht kilometer van het einde gaf Gilbert het op. Hij zag geen heil meer in zijn solo en zette zich recht. Het werd een lange sprintvoorbereiding. Team LottoNL-Jumbo had voor Dylan Groenewegen vier knechten over. Kristijan Koren van Cannondale-Drapac probeerde de massasprint te ontlopen, maar kon niet voorop blijven. Vervolgens werd het een kleine chaos, waarin Sonny Colbrelli met een ontzettend lange sprint de beste was.

Foto's: Cor Vos