Een terugblik: Terpstra in Dwars door Vlaanderen

Niki Tepstra kan woensdag alleen recordhouder worden in Dwars door Vlaanderen. Teprstra won al twee keer in Waregem. Het...

Een terugblik: Terpstra in Dwars door Vlaanderen

Niki Tepstra kan woensdag alleen recordhouder worden in Dwars door Vlaanderen. Terpstra won al twee keer in Waregem. Tijd om terug te blikken.

Niki Terpstra hoort bij een select gezelschap met zijn twee overwinningen in Dwars door Vlaanderen. De Amsterdammer is samen met elf anderen recordhouder. Daarbij o.a Johan Museeuw, Tristan Hoffman en Walter Planckaert. Je kan het slechter treffen. Terpstra kan morgen alleen recordhouder worden met drie overwinningen. Het ideale moment om terug te kijken op zijn indrukwekkende overwinningen in 2012 en 2014.

2012: Terpstra geeft visitekaartje af



Niki Terpstra maakt deel uit van een vluchtersgroepje van acht renners, daarbij ook zijn Omega Pharma-Quick Step-ploegmaat Sylvain Chavanel. Op de Oude Kwaremont plaatst Terpstra een versnelling die alleen Jelle Wallays kan volgen. De twee rijden samen naar de Paterberg, waar Terpstra er alleen vandoor gaat. Het is dan nog 33 kilometer tot de streep. Het lijkt zelfmoord maar Terpstra houdt stand en wint voor de eerste keer Dwars door Vlaanderen. Sylvain Chavanel rondt het ploegenspel mooi af en wordt tweede.

2014: "Ze halen me nooit meer in, ik dacht verdomd ik win"



In 2014 rijdt er al snel een kopgroep weg van 23 renners. In de achtergrond test Boonen zoals gewoonlijk de benen op 'zijn' Taaienberg. Het is evenwel niet Boonen, maar zijn ploegmaat Niki Terpstra die het meeste ontzag inboezemt. De olijke Nederlander verbaast iedereen door op de kasseien van de Paterberg, en dus niet in het gootje, alle vroege vluchters stuk voor stuk op te rapen.

Foto: Cor Vos