Mathieu van der Poel tweede in MTB wereldbeker Albstadt

Van der Poel moet alleen het hoofd buigen voor Nino Schurter.

Mathieu van der Poel tweede in MTB wereldbeker Albstadt

Tijdens de mountainbike wereldbekerwedstrijd in Albstadt heeft Mathieu van der Poel nog maar eens blijk gegeven van zijn kunnen. In de Duitse wedstrijd moet de Nederlandse alleskunner van Beobank - Corendon alleen Olympisch kampioen Nino Schurter voorlaten. 

Dankzij een achtste plaats in Nové Mesto vorige week mocht Mathieu van op de eerste rij starten en van dat voordeel maakte de Nederlander gretig gebruik. Mathieu ging als een komeet van start, nam pardoes de leiding en trok het peloton uit elkaar. Enkel Olympisch kampioen Schurter en Mathias Flueckiger konden volgen.

Het drietal gaat gezwind verder over het parkoers, tot de jonge Van der Poel even na halfkoers tegen de vlakte gaat. Als Flueckiger even later hard valt is de vogel genaamd Schurter gevlogen. De achterstand tussen Schurter en Van der Poel blijft lang schommelen rond de halve minuut. Een terugkeer zit er echter niet in voor de wereldkampioen veldrijden van 2015. Het verschil aan de meet is 26 seconden.

Op de website van zijn ploeg geeft een opgetogen Van der Poel een eerste reactie: "Het spreekt voor zich dat ik blij ben met dit resultaat. Ik hou steeds meer van het mountainbiken. Starten op de eerste rij maakt het voor mij nog veel interessanter. Of ik ook de andere Wereldbekers rijd? Dat zullen we nog bekijken."

Afgelopen week was Van der Poel achtste in de wereldbekerwedstrijd Nove Mestoo na een lange remonte. In de Belgium Tour won hij van de week de tweede etappe met aankomst in Moorslede. In die rittenkoers stapte hij na twee dagen af om zich voor te bereiden op de wedstrijd in Albstadt.

Nederlands kampioen Hans Becking wordt twaalfde in de wereldbekerwedstrijd. Bij de vrouwenkoers, gewonnen door Yana Belomoina, is die plaats ook voor Anne Tauber weggelegd.

Foto: Cor Vos