HomeKlassiekersVoorbeschouwing: Amstel Gold Race

Voorbeschouwing: Amstel Gold Race

De voorbeschouwing van Wieler Revue op de Amstel Gold Race van 2017.

Na de kasseienklassiekers ruilen we de mannen van het Vlaamse werk in voor de kuitenbijters. Met de Amstel Gold Race begint het Ardense drieluik.

De Amstel Gold Race vormt na de Brabantse Pijl de tweede kans voor de punchers om hun geluk te beproeven. Met de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik als enige twee andere koersen krijgen de klimmers een stuk minder eendagswedstrijden om succes te behalen dan de jongens van het Vlaamse werk. De Ardennenkoersen, waartoe de Amstel Gold Race ook voor het gemak wordt gerekend, zijn de laatste jaren vaak tam. Daar probeert de organisatie van de Gold Race iets aan te doen. Werkt dit verlammend of begeesterend? 

Historie

De Amstel Gold Race is zo oud nog niet. In 1966 werd de eerste editie van de Nederlandse klassieker verreden, destijds lag de start nog in Noord-Brabant en enkel de finale in de provincie Limburg. De start in Breda lag volgens de organisatoren te ver van de Limburgse heuvelzone, waarna Helmond de volgende startplaats werd. Dit was tot en met 1970 het geval.

In 1971 verkaste de start definitief naar Limburg. Heerlen was gastheer tot en met 1997. De finish lag in Maastricht, waar vanuit in 1998 ook gestart werd. In 2003 werd dan de finish verlegd naar de Cauberg in Valkenburg. Sinds 2013 ligt de finish niet meer op de top van de Cauberg, maar kort erna in Berg en Terblijt.

Erik Dekker was in 2001 de laatste Nederlandse winnaar van de Amstel Gold Race.

Won de Fransman Jean Stablinski de eerste Gold Race, daarna waren vooral Nederlanders en Belgen aan het feest. In totaal 17 Nederlanders en 12 Belgen zegevierden in de Nederlandse klassieker. Erik Dekker (2001) was de laatste Nederlandse winnaar, Philippe Gilbert (2014) de laatste Belg. Jan Raas is met vijf zeges de recordhouder. Na zijn vijf zeges werd deze wedstrijd een tijd lang de Amstel Gold Raas genoemd.

Laatste tien winnaars

2016: Enrico Gasparotto (ITA)
2015: Michal Kwiatkowski (POL)
2014: Philippe Gilbert (BEL)
2013: Roman Kreuziger (TSJ)
2012: Enrico Gasparotto (ITA)
2011: Philippe Gilbert (BEL)
2010: Philippe Gilbert (BEL)
2009: Sergei Ivanov (RUS)
2008: Damiano Cunego (ITA)
2007: Stefan Schumacher (DUI)

Parkoers

Het meest besproken onderdeel van de Amstel Gold Race is het parkoers. Volgens velen zou de Cauberg namelijk een verlammend effect hebben op het peloton. Iedere renner die kans maakte op de overwinning zou immers wachten op de Cauberg om zijn versnelling te plaatsen.

De route op kaart.

De organisatie heeft daarop besloten in 2017 een wijziging in het parkoers aan te brengen. Ten opzichte van de route van vorig jaar betekent het één ding: de laatste passage over de Cauberg is eruit gehaald. In plaats daarvan trekken de renners kort na de Bemelerberg op de rotonde in Sibbe waar ze normaal rechtdoor gaan naar links. De renners rijden rechtstreeks naar Vilt, waar twee kilometer later de eindstreep ligt.

Favorieten

Normaal was het kiezen van de favorieten voor de Amstel Gold Race heel makkelijk. Het was een strijd tussen zij die het meeste punch bezaten om de Cauberg op te knallen. Immers, types als Tim Wellens die alles of niets spelen en niet tevreden zijn met een achtste plaats zijn er te weinig onder de mannen die goed een heuvel over kunnen. 

Het is nu wedden tussen twee uitersten: een groepssprint tussen sprinters die goed kunnen klimmen of een strijd van man tegen man tussen de heuvelspecialisten. Dat kan vrijwel alleen als de combinatie Eyserbosweg-Fromberg-Keutenberg-Cauberg volle bak wordt aangepakt om het peloton te doen versplinteren.

Michael Matthews houdt van beide opties. De Australiër heeft het geijkte profiel voor de nieuwe Gold Race. Voor Sonny Colbrelli en Bryan Coquard geldt hetzelfde. Ook Fabio FellineJens KeukeleireJuanjo Lobato en Ben Swift zullen in hun nopjes zijn met de nieuwe route.  

Is Michael Matthews in topvorm de te kloppen man?

Gaan we kijken naar de snelle mannen onder degenen die de koers hard moeten maken, komen de oude favorieten weer terug. Simon Gerrans, Philippe GilbertMichal KwiatkowskiAlejandro Valverde en Greg van Avermaet zullen daarbij de belangrijkste namen zijn, net als winnaar van vorig jaar Enrico Gasparotto

Onze favorieten

*****
Michael Matthews
****
Sonny Colbrelli & Bryan Coquard
***
Fabio Felline, Philippe Gilbert & Greg van Avermaet 
**
Michal Kwiatkowski, Juanjo Lobato, Ben Swift & Alejandro Valverde
*
Enrico Gasparotto, Simon Gerrans, Jens Keukeleire, Diego Ulissi & Tim Wellens

Televisie

Sporza begint zondagmiddag om 13.35u met de live-uitzending, waarvan de Amstel Gold Race ook een onderdeel is. Even na de klok van 14.30u moet dit normaal zijn, daar ook Eurosport en de NOS rond dit tijdstip beginnen met uitzenden. Veel plezier!

Foto’s: Cor Vos, Amstel Gold Race

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

‘Flanders Classics heeft interesse om Amstel Gold Race over te nemen’

De Amstel Gold Race wordt de afgelopen jaren geteisterd door enkele vervelende incidenten. Zo...

Italiaanse bondscoach: ‘Van der Poel, Van Aert en Pogaçar rijden als Eddy Merckx’

"Van der Poel, Van Aert en Pogacar rijden als Merckx', concludeerde Cassani bij La...

Armstrong: ‘Er is geen enkel excuus voor het gedrag van Van Vliet’

Het veelbesproken incident op circa negen kilometer van de finish werd in de podcast...