Door: Redactie Wieler Revue Fotografie: Cor Vos
Giro d'Italia
3

Giro vandaag: etappe 11 I Assisi - Osimo I 156 kilometer

De Giro staat vandaag in het teken van iemand die vandaag graag had willen rijden als hij nog onder ons was geweest: Michele Scarponi. Als huldeblijk aan de hem gaat de rit door zijn woonplaats en is het parkoers er eentje waar hij van had gesmuld.

Van de regio Umbria gaat de Giro karavaan via de Passo delle Termine terug naar de regio Le Marche, voor een huldebetoon aan de vorig jaar op zaterdagmorgen 22 april overleden Michele Scarponi. Tijdens een training voor de Giro van 2017 kwam hij om bij een verkeersongeluk in zijn woonplaats Filottrano.

De rit van vandaag vertrekt uit de stad van Franciscus van Assisi, die in het begin van de dertiende eeuw een leven in armoede verkoos boven het luxe leven van zijn ouders. Assisi heeft al viermaal een etappevertrek gehad in de Giro, voor het laatst in 2012.

De eerste tien kilometer zijn redelijk vlak langs de mooie plaatsen Spello (bekend van het bloemenmozaïek in augustus) en Foligno (hier is het eerste boek in het Italiaans gedrukt in 1472).  Na Foligno trekt de Giro richting de Adriatische Kust door de Apennijnen. Na de eerste pas, de al genoemde Passo delle Termine, is de regio Le Marche bereikt. Daar rijden de renners door ondermeer Raimondo, gelegen tussen wijngaarden en olijfbomen, en door San Severino Marche met zijn vele prachtige gotische kerken.

Ze waren er al bij in Israël, maar ook in woonplaats Filottrano zal de familie Scarponi van de partij zijn.

Na de tweede berg, de Valico di Petra Rossa, passeren de renners het dorpje van de familie Scarponi, Filottrano. Daar wacht op 30 kilometer van de meet de muur van Filottrano, een trainingsklimmetje van Scarponi. Met in de finale van de rit veel heuvelachtig terrein en met de eindstreep heuvelop gelegen, lijkt een sprint van een vluchtgroepje waarschijnlijk in Osimo, dat vorig jaar nog etappeplaats was voor de Giro voor de categorie onder 23. 

In de aankomstplaats lag tweemaal eerder een Giro-eindstreep, voor het laatst in 1994 met winst voor Moreno Argentin. Voor de viervoudig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik is de winst in Osimo de laatste zege van zijn carrière geweest. (tekst: Ludo van Klooster)

Sing Areruya! Het Rwandese talent Joseph Areruya won vorig jaar in Osimo.

Parkoers

Onderschrift

 

Net als de dag van gisteren: een uiterst gevaarlijke rit waar je volgens het cliché de Giro niet kunt winnen, maar wel kunt verliezen. Wel een stuk korter. Vandaag is het 'slechts' 156 kilometer. 

 

De finale staat bijna garant voor spektakel. Continu op en af door nauwe straatjes, en een typisch Italiaans slotmuurtje naar de finish. Meer hoeft dat niet te zijn, toch?

Favorieten

Wie er vandaag kunnen winnen? Dat moet een puncheur zijn. Een favorietenlijst is dan ook al snel gemaakt. De grote favoriet lijkt een Italiaan van LottoNL-Jumbo. Kan Enrico Battaglin voor zijn tweede gaan of steken mannen als Tim Wellens daar een stokje voor? 

*****
Enrico Battaglin
****
Tim Wellens, Michael Woods
***
Diego Ulissi, Simon Yates, Thibaut Pinot
**
Davide Formolo, Gianluca Brambilla, Giovanni Visconti
*
Vluchters, Maurits Lammertink, Richard Carapaz, José Gonçalves

 

Prijsvraag

Ook vandaag kunt u weer het Giro-shirt van CyclingLifestyle.nl winnen. Meedingen kan als u voor 14.30 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden in Osimo. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.

 

Gerelateerd nieuws