Door: Tim de Vries

Klassieker: De Nederlandse zegereeks in Vårgårda

Nederlandse wielrensters en Vårgårda; een geslaagd huwelijk.

Het internationale vrouwenpeloton is dit weekend neergestreken in Vårgårda. Gisteren zagen we al de ploegentijdrit en morgen staat de traditionele wegrit op het programma. In en om de Zweedse plaats wonnen overigens al heel wat Nederlandse rensters... 

In 2007, als de koers voor de tweede keer wordt georganiseerd is Chantal Beltman de sterkste. Het is echter in 2009 dat de Nederlandse zegereeks in Vårgårda begint. Wie anders dan Marianne Vos beslist de koers dat jaar in haar voordeel. Ze wint voor Kirsten Wild.

Het jaar daarop is het de beurt aan Wild. En opnieuw eindigt er ook een dame van Neerlands bloed op de tweede plaats. Adrie Visser wordt in de kleuren van HTC - Highroad de beste verliezer.

2011. Voor de derde achtereenvolgende keer zien we een Hollands een-tweetje in Vårgårda. Ditmaal mag Annemiek van Vleuten met de zegebloemen lopen. In het jaar dat ze ook het wereldbekerklassement en de Ronde van Vlaanderen wint verwijst ze in Zweden Ellen van Dijk naar plek twee. 

2012. U kent het recept intussen. Welke Nederlandse er nu aan het feest is? Iris Slappendel. In een sprint-à-deux klopt ze Hanka Kupfernagel.

Een jaar later wordt Marianne Vos recordhoudster in de Zweedse eendagswedstrijd. Zelfs een lekke band kan haar niet beletten om haar tweede zege te boeken in deze koers. Voor eigen volk wordt Emma Johansson tweede. Amy Pieters is de nummer drie.

En tot slot zien we in 2014 weer een andere Nederlandse op het hoogste treetje. Ook op de rest van het podium staan Hollandse dames. Chantal Blaak wint voor Amy Pieters en Roxane Knetemann.

2014 was voorlopig het laatste jaar van Nederlands succes in de Zweedse eendagskoers. In 2015 wint Jolien D'Hoore en een jaar later mag Emilia Fahlin juichen. Maar ach, zes overwinningen op rij... We doen het ervoor.

Foto's: Cor Vos

Word nu abonnee van Wieler Revue!

JA, IK WORD NU ABONNEE!