Door: Arne Temmerman

Klassieker: Dirk de Wolf wint Luik-Bastenaken-Luik 1992

Vandaag in Klassieker: de totaal onverwachte overwinning van Dirk de Wolf in Luik-Bastenaken-Luik 1992.

In de Klassieker blikken we terug op een wielermoment dat voor altijd in het geheugen gegrift staat. Vandaag: de totaal onverwachte zege van Dirk de Wolf in Luik-Bastenaken-Luik van 1992. 

Dirk de Wolf was een renner die helemaal gemaakt was voor de Vlaamse klassiekers. Dat bevestigde zijn tweede plaats in Parijs-Roubaix van 1989. De Wolf hield van extreme weersomstandigheden: regen, modder en sneeuw. Hij noemde dat zelf 'wolvenweer', dan was hij op zijn best. 

De verwachtingen waren dan ook niet bijzonder hoog toen De Wolf in 1992 aan de start verscheen van Luik-Bastenaken-Luik. Maar laat het nu net 'wolvenweer' zijn die dag. Nat en koud. De Belg voelt zich in zijn sas en trekt in de aanval op de Stockeu. Steven Rooks gaat mee, Davide Cassani en Jean-François Bernard sluiten later aan. De Wolf heeft echter een superdag en gaat er op een paar kilometer voor het einde vandoor. Ondanks zijn hoekige stijl wint De Wolf Luik-Bastenaken-Luik. Het zal later de grootste overwinning uit zijn loopbaan blijken.

Na de streep wordt De Wolf omstuwt door journalisten en cameraploegen. De renner van Gatorade-Chateaux d’Ax weet niet wat hem overkomt en roept "Mn vraa! Woar is mn vraa". Vrij vertaald: "Mijn vrouw, waar is mijn vrouw?". Tot hilariteit van iedereen.

Foto: Cor Vos

Word nu abonnee van Wieler Revue!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws