Door: Barry de Vries

Klassieker: Quickstep wereldkampioen met Terpstra bij terugkeer Ploegentijdrit

In 2012 stond de ploegentijdrit voor het eerst weer op het programma van het WK en Niki Terpstra behaalde met Team Quic...

In 2012 keerde de ploegentijdrit terug op het WK wielrennen. Niet voor landenteams zoals in het verleden, maar voor merkenteams. Tijdens dit WK dat gehouden werd in Limburg pakte Niki Terpstra met het team van Omega Pharma Quickstep op wonderbaarlijke wijze de wereldtitel.

Het parkoers van de 53.5 kilometer lange tijdrit was zeer zwaar, met een passage over de Cauberg vlak voor de finish. Veel teams beten zich stuk op de steile slotklim waardoor een aantal favorieten kansloos werden voor de overwinning. 

Onder meer de ploeg van Rabobank onderging dit lot. Terwijl Robert Gesink en Luis Léon Sanchez de groep moesten loslaten, trok Stef Clement vol door, tot zichtbaar ongenoegen van Lars Boom. De ploeg verspeelde zo een podiumplaats. 

De grote favoriet BMC overkwam hetzelfde, toen Taylor Phinney als vierde man het wiel van Philippe Gilbert, Tejay van Garderen en Alessandro Ballan niet meer kon houden. Op de meet kwamen ze daardoor drie seconden te kort en ging Omega Pharma Quickstep er met de eerste wereldtitel voor merkenteams vandoor. 

Foto: Cor Vos / Video: Limburg1

Gerelateerd nieuws