Astana uit MPCC gekieperd na Boom-incident

Astana uit MPCC gekieperd na Boom-incident
  • Astana Astana

Astana hoeft zijn gezicht niet meer te laten zien bij de MPCC. Het Kazachse team is uitgesloten van deze beweging voor een geloofwaardiger wielrennen, na het laten starten van Lars Boom met ‘abnormaal lage’ cortisolwaarden in de Tour de France.

In een persbericht laat de Mouvement Pour un Cyclisme Crédible weten dat Astana niet meer welkom is bij de organisatie. Na het horen van de argumentatie om Lars Boom toch te laten vertrekken in de Ronde van Frankrijk van sportdirecteur Dmitriy Fofonov is de MPCC niet van mening veranderd.

De MPCC meldde op 3 juli dat er bij een Astana-renner 'abnormaal lage' cortisolwaarden zijn aangetroffen. Volgens de regels van de organisatie moest deze coureur (lees: Boom) daarom preventief aan de kant blijven. Maar de Kazachse equipe liet de Nederlander toch op de fiets stappen in Utrecht.

Komen en gaan

Voor de MPCC blijft het moeilijk om ploegen binnen boord te houden, omdat de werkwijze van dit orgaan vaak in twijfel wordt getrokken. Zo stapten LottoNL-Jumbo (het geval George Bennett) en Lampre-Merida (het geval Diego Ulissi) zelf uit de MPCC.

Momenteel is er 58 procent van de WorldTour-team aangesloten bij de MPCC, op pro-continentaal niveau 95 procent, is 19 procent van de continentale teams verbonden aan deze organisatie en blijkt 21 procent van de vrouwenteams lid van de MPCC.