Bardet: 'Ik zou in 2017 heel graag de Giro d'Italia rijden'

Romain Bardet wil volgend jaar deelnemen aan de Giro d'Italia. De Franse klimmer moet echter wel een jawoord krijgen van...

Bardet: 'Ik zou in 2017 heel graag de Giro d'Italia rijden'
  • Romain Bardet Romain Bardet

Romain Bardet wil volgend jaar deelnemen aan de Giro d'Italia. De Franse klimmer moet echter wel een jawoord krijgen van zijn werkgever.

Dat stelt de Fransman voorafgaand aan een trainingskamp in Vaujany. Bardet, dit jaar tweede in de Tour de France, zal voor het eerst in zijn carrière twee grote rondes in een jaar rijden. Waar hijzelf de Giro d'Italia wil rijden om daarna naar de Tour de France te gaan, wil het management van de ploeg dat de klimmer de Vuelta a España rijdt.

"Ik wil echt graag de Giro d'Italia rijden", aldus Bardet. "Het is 50-50 of ik daadwerkelijk ga starten. De beslissing nemen we in december. Ik zou veel trainingskampen en parkoersverkenningen moeten doen. Alleen al om te zien of we daarna de Tour de France nog normaal kunnen rijden. Ik weet wat de Tour mij gegeven heeft, ik ken de liefde die ik voor de koers heb. Ik mag daar dus niet starten zonder in topvorm te zijn."

'Niet het goede jaar'

Zijn ploegleider Julien Jurdie heeft echter andere plannen. "Ik denk niet dat 2017 het goede jaar is om de Giro te rijden. Het parkoers van de Tour ligt hem zo ongelooflijk goed; weinig tijdritkilometers, veel middengebergte, hooggebergte en gevaarlijke afdalingen."

Jurdie legt zijn keuze verder uit. "Het parkoers van de Giro is zwaar en veeleisend. Als je de Giro rijdt voor de Tour, wordt de dubbel echt te zwaar. Strijden tegen Italianen, die tot op het bot gemotiveerd zijn vanwege de 100ste editie. Romain kent de wegen niet. De muizenvallen van Italië kent hij niet, terwijl bijvoorbeeld Vincenzo Nibali en Fabio Aru daar wel ervaring mee hebben."

"Mijn ideale plan zou de Tour en de Vuelta zijn", gaat Jurdie verder. "Na twaalf Tours en elf Vueltas weet ik dat het mogelijk is om in beide wedstrijden goed te zijn. De Vuelta past bij de fysieke en mentale kwaliteiten van Romain." Bardet denkt echter aan de lange termijn. "Er zitten veel tijdritkilometers in de Giro d'Italia. Dat zou me helpen in mijn ontwikkeling en zou me goed kunnen doen voor latere Tours. Niet per se in 2017, maar de jaren erop."

Foto: Cor Vos