Door: Tim de Vries
Nieuws

BinckBank Tour: Tim Wellens en Tom Dumoulin verdelen de buit in Houffalize

Wellens wint de rit, Dumoulin pakt de leiding in het klassement.

Aan het einde van de zesde rit van de BinckBank Tour mocht Tim Wellens de handen in de lucht steken. Aan het einde van een regenachtige Ardennenetappe met aankomst in Houffalize versloeg de renner van Lotto - Soudal Tom Dumoulin in een sprint-à-deux. Team Sunweb kopman Dumoulin is wel de nieuwe leider in de BinckBank Tour.

In de vlucht van de dag maakten zes renners het mooie weer. Tony Martin (Katusha Alpecin), Tao Geoghegan Hart (Team Sky), Dylan Van Baarle (Cannondale - Drapac), Rory Sutherland (Movistar), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Pieter Weening (Roompot - Nederlandse Loterij) raakten na goed vijftig kilometer los van het peloton. Het sextet verzamelde vijf minuten voorsprong, maar voor hen bleef het vandaag bij dromen van de overwinning. Net na de eerste finishpassage werden ze gegrepen door de groep der favorieten. 

Sagan pech, Dumoulin en Wellens weg

Het parkoers en de slechte weersomstandigheden eisten hun tol. Onder meer Marcel Kittel, Miles Scotson, Magnus Cort Nielsen en Wouter Wippert gaven er onderweg de brui aan. Iemand die geen last had van de regen was Tim Wellens. De slechtweerspecialist van Lotto - Soudal counterde Peter Sagan en kreeg even later Giro-winnaar Tom Dumoulin mee.

Voor klassementsleider Lars Boom ging het te hard. De renner van LottoNL - Jumbo kon niet mee op het heuvelachtige terrein. En voor Peter Sagan sloeg het noodlot toe. Hij kreeg een lekke band op een zeer slecht moment en de Slowaakse wereldkampioen zou de kop van de koers niet meer zien.

Wellens en Dumoulin werkten goed samen. Vier achtervolgers deden hun uiterste best, maar de Nederlands-Belgische tandem zou vooruit blijven. Dumoulin had het onderweg lastig en nam in ultieme finale zelfs nog een gelletje, maar kon zijn wagonnetje blijven aanhaken. Terug in Houffalize mochten de twee sprinten om de ritzege. Wellens nam hierin de maat van Dumoulin.

Dumoulin kreeg wel de groen-zwarte leiderstrui omgehangen. Tim Wellens volgt op 4 tellen van de Limburger van Team Sunweb. Greg Van Avermaet is de voorlopige nummer drie in het klassement op een goede driekwart minuut van Dumoulin.

Morgen wordt de BinckBank Tour beslist met de traditionele rit rond Geraardsbergen. De finish ligt net als andere jaren op de Vesten.

Foto: Cor Vos

Word nu abonnee van Wieler Revue!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws