Het geweldige palmares van Cancellara in 10 beelden

Fabian Cancellara werd Olympisch kampioen tijdrijden en zette daarmee de kroon op zijn carrière. Wij zetten zijn belangr...

Het geweldige palmares van Cancellara in 10 beelden

Fabian Cancellara werd Olympisch kampioen tijdrijden en zette daarmee de kroon op zijn carrière. Wij zetten zijn belangrijkste overwinningen op een rij.

2004

1. In 2004 bestormt Cancellara het internationale wielerpeloton. Na drie professionele overwinningen in 2003 en hetzelfde aantal een jaar later, verrast hij vriend en vijand door de proloog van de Tour de France in Luik te winnen. Ook in 2007, 2009, 2010 en 2012 wint de beste wielrenner uit Zwitserland de openingstijdrit in de Tour.

2006

2. De Zwitser laat zich in 2004 al zien in Parijs-Roubaix, gewonnen door Magnus Backstedt. Twee jaar later kent hij een uitzonderlijke dag in de Hel van het Noorden. Hij rijdt de tegenstand in de finale compleet op een hoopje. Het wordt zijn eerste van drie kasseitrofeeën; ook in 2010 en 2013 wint hij op de piste in Roubaix.

3. Cancellara vormt zich als klassiek renner en als tijdrijder. Later in 2006 kroont de Zwitser zich voor het eerst tot wereldkampioen tijdrijden. Hij doet dat later nog drie keer: in 2007, 2009 en 2010 mag hij opnieuw de regenboogtrui om zijn schouders dragen. Op de weg lukt het hem echter nooit: een van de weinige hiaten op zijn palmares.

2007

4. In 2007 wint Cancellara definitief alle wielerfans voor zich. Hij wint de proloog van de Tour de France in Londen. Drie dagen later vindt een wandeletappe plaats naar Compiègne. Om zijn gele trui te behouden valt de Bern Express aan in de slotkilometer. Hij blijft de sprintende meute met een geweldige krachtsexplosie voor.

2008

5. De volgende grote klassieker die de Zwitser op zijn palmares bij schrijft, is Milaan-San Remo. Een kleine favorietengroep trekt over de Poggio di Sanremo. In de straten van San Remo versnelt Cancellara. Hij is de eerste renner die La Primavera wint op de Lungomare delle Nazioni.

6. Later dat jaar staan de Olympische Spelen op het programma. Cancellara klopt Gustav Larsson en Levi Leipheimer in Peking. In de wegrace komt hij uit verloren positie met een kamikaze-afdaling terug. Hij pakt daar het brons.

2009

7. Het lijkt misschien niet de grootste koers op zijn palmares, maar het winnen van de Ronde van Zwitserland in 2009 was voor Cancellara een geweldige toevoeging aan zijn erelijst. Hij ging bergop met de besten mee en kwam na een tijdrit in zijn eigen Bern juichend over de streep.

2010

8. In 2010 weet Cancellara weer een klassieker naar zijn hand te zetten. In de E3 Prijs, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix verslaat hij Boonen in een rechtstreeks duel. Veel rechtstreekse duels krijgen we ervoor en erna helaas niet. De ene overwinning is overigens nog mooier dan de andere: in Vlaanderen lost de Zwitser Boonen op de Muur van Geraardsbergen. Een week later soleert hij vanaf Mons-en-Pévèle naar zijn tweede winst in Roubaix.

2016

9. De Zwitser voegt nog veel koersen toe aan zijn erelijst. Begin dit jaar wint hij de Italiaanse semiklassieker Strade Bianche, die bij meerdere wielerliefhebbers als mooiste cultklassieker wordt gezien. Hij wint op het Piazza del Campo in Siena voor een derde keer. Vanaf volgend jaar is daarom een onverharde strook in het parkoers naar Fabian Cancellara vernoemd.

10. Vandaag plaatst Cancellara de absolute kroon op zijn carrière. Nadat hij de hoop op de roze trui in de Giro dit jaar moet laten varen door ziekte en in de Tour er niet aan te pas komt, stapt hij af op de rustdag in zijn woonplaats Bern. Hij zet alles op de Olympische tijdrit in Rio. Tijdens de wegrit toont de Zwitser al een ongekende vorm; hij klimt met de besten mee. De hoop op een gouden medaille in de tijdrit blijkt niet onterecht: Cancellara verpulvert de tegenstand tegen de klok en boekt daarmee zijn 75e professionele zege in het wielrennen.