Cancellara Olympisch kampioen tegen de klok, Dumoulin zilver

Fabian Cancellara is de nieuwe Olympische kampioen tijdrijden. In Rio de Janeiro nam de Zwitser de maat van Tom Dumoulin...

Fabian Cancellara is de nieuwe Olympische kampioen tijdrijden. In Rio de Janeiro nam de Zwitser de maat van Tom Dumoulin en Chris Froome.

De tijdrit was opgedeeld in twee rondes van startende renners. In het eerste half uur kwamen negentien renners aan de start. Daarna werd het drie kwartier wachten tot Edvald Boasson Hagen de tweede reeks renners op gang mocht brengen. Dit om te voorkomen dat op het Grumari-circuit renners elkaar in de weg reden.

Tim Wellens leek onderweg de snelste van de eerste cyclus. De Belg hield Michal Kwiatkowski en Georg Preidler achter zich. Bij het derde tussenpunt kwam echter Leopold König opzetten. Met gemiddeldes tussen de 40 en 45 kilometer per uur bleek het een zware tijdrit. Door het parkoers en de weersomstandigheden.

Favorieten

Langzaam maar zeker startten de favorieten. Nelson Oliveira, Rohan Dennis en Ion Izagirre trapten die rij af. Fabian Cancellara, Tony Martin en regerend wereldkampioen tegen de klok Vasil Kiryienka volgden. Voor de Nederlanders was het wachten op Tom Dumoulin. Het was de vraag of hij voldoende hersteld was van zijn valpartij in de Tour de France.

Onderweg begon het inmiddels weer te regenen. Wellicht dat die verandering in het weer invloed kon hebben op het verloop van de tijdrit. König zette een richttijd neer aan de streep. Hij deed iets meer dan een uur en een kwartier over het 54,5 kilometer lange parkoers.

Bij het eerste tussenpunt deelde Cancellara al een gevoelige tik uit. Alleen Dennis bleef in de buurt. Hij gaf een seconde toe op de Zwitser. Kiryienka, Tony Martin, Dumoulin en Froome kwamen niet in de buurt van de Bern Express. Maar een meetpunt later had Dennis ook Cancellara een tik gegeven. Het verschil was in het voordeel van de Australiër 24 seconden geworden.

Gekkenhuis

Dennis reed op een schema voor de gouden medaille. Dumoulin benaderde hem het dichtst op de tweede tijdmeting. Zeventien seconden bedroeg het verschil. De winnaar van de openingstijdrit van de Tour in Utrecht vorig jaar moest wel zorgen dat hij niet stilviel. Hij had alles op deze tijdrit gezet en had zelfs de Tour dit jaar eerder verlaten voor zijn grote doel.

Toch leek hij wat stil te vallen op weg naar het derde tussenpunt. Bovenop de klim naar Grumari was het verschil met Castroviejo (bij tussenpunt twee als derde) 21 seconden. Het was vergeleken met de tweede meting constant gebleven. Cancellara had zijn 24 seconden achterstand omgebogen in 18 seconden voorsprong.

Dus daardoor stond de tijdrit weer op zijn kop. Nadat Rohan Dennis een fietswissel nodig had op weg naar het vierde tussenpunt, leken zijn kansen op het goud verkeken. Cancellara had goed ingedeeld, zo werd duidelijk. Dumoulin kwam boven op Grumari met 25 seconden achterstand op de Zwitser. Ook Froome kwam niet aan de tijd van Spartacus.

Strijd om goud

Zou het dan toch waar worden? Cancellara die nog eens een belangrijke tijdrit won? De laatste keer was dat een individuele tijdrit in de Vuelta van 2013. De laatste wereldtitel tijdrijden behaalde Cancellara in 2010. Alles kwam aan op de slotronde richting Rio. De fietswissel had Dennis ongeveer twintig seconden ten opzichte van Castroviejo gekost. Een medaille lag voor Dumoulin dus voor de hand.

Castroviejo zette ook een richttijd neer aan de streep. Met 1 uur, 13 minuten en 21 seconden deed hij anderhalve minuut sneller dan Geraint Thomas. Cancellara leek echt vertrokken naar goud. Aan de derde tijdmeting pakte hij 53 seconden op Dennis. Dumoulin hield twintig seconden voorsprong over op de Australiër.

Het verschil tussen Dumoulin en Froome bleef rond de zeven à acht seconden hangen. Er was dus een kans op zilver voor de Limburger. Intussen ging Fabian Cancellara op jacht naar Olympisch goud. Hij maakt op deze manier een geweldig einde aan zijn carrière als professioneel wielrenner. Dat doet de Zwitser aan het einde van dit jaar. Dumoulin pakte de zilveren medaille, Chris Froome moest zich schikken in de bronzen plak.