Challenge Mallorca: Wellens pakt tweede zege in evenveel dagen

De Trofeo Andratx-Mirador des Colomer ging naar Tim Wellens. Hij kwam als eerste boven nabij het uitkijkpunt, voor Aleja...

Challenge Mallorca: Wellens pakt tweede zege in evenveel dagen
  • Tim Wellens Tim Wellens

De Trofeo Andratx-Mirador des Colomer ging naar Tim Wellens. Hij kwam als eerste boven nabij het uitkijkpunt, voor Alejandro Valverde en Tiesj Benoot.

De Challenge Mallorca liep alweer bijna op zijn eind. De Trofeo Andratx-Mirador des Colomer was de derde van vier Trofeo's en samen met de Trofeo Serra de Tramuntana - gisteren gewonnen door Tim Wellens (Lotto Soudal) - de zwaarste van de vier. Wellicht dat de Trofeo die Wellens winst opleverde nog zwaarder was dan die van vandaag.

De Mirador des Colomer - in het Nederlands 'uitkijkpunt van Colomer' - was een korte, pittige klim vanuit Pollença. In het verleden werd deze Trofeo vaak naar die plaats vernoemd. Onderweg was net als gisteren de Coll de Puig Major de grote scherprechter. Maar eens ze daar boven waren, was het nog vijftig kilometer dalen en vlakke wegen tot de slotklim in Pollença.

Movistar voor Valverde

Een grote kopgroep kreeg een vrijgeleide van de grotere ploegen. Daarbij Brian van Goethem van Roompot-Nederlandse Loterij. Een andere bekende naam in de groep aanvallers - een tiental - was die van Cyril Lemoine. Die viel in de afdaling van de Coll den Bleda letterlijk uit de voorste linie van de koers.

Op de Puig Major naderde het peloton met rasse schreden. Movistar nam het initiatief. De Spaanse armada overviel de kopgroep, waarna Sergey Firsanov (Gazprom-RusVelo) aanviel. De Rus liep al snel een halve minuut uit. Op de vlakke wegen richting Pollença dichtte Movistar het gat. Jon Dibben en Christian Knees - een duo van Team Sky - probeerde het Spaanse blok te ontwrichten met een aanval. Nadat het tweetal een halve minuut nam, werkte Movistar richting de beklimming naar het uitkijkpunt van Colomer die achterstand weg.

De Sky-renners werden gegrepen aan de voet van de slotklim. Het werk van Movistar stond natuurlijk in het teken van Alejandro Valverde. De Murciaan won al twee keer de Trofeo Serra de Tramuntana, maar nog nooit de wedstrijd met aankomst in Pollença. In de slotkilometer reed opnieuw Tim Wellens de concurrentie uit de wielen. Achter hem kwam Valverde over de streep, voor Wellens' ploeggenoot Tiesj Benoot.

Foto's: Cor Vos