Circuit de la Sarthe: Calmejane beste in koninginnenrit

Lilian Calmejane won de koninginnenrit in het Circuit de la Sarthe.

Circuit de la Sarthe: Calmejane beste in koninginnenrit

Lilian Calmejane kroonde zich tot winnaar in het Circuit de la Sarthe. De Fransman van Direct Énergie kwam solo over de streep.

In het Circuit de la Sarthe was men toegekomen aan de zwaarste etappe van de ronde. De voorlaatste rit voerde van Angers naar Pré en Pail Saint Samson. In een lokale ronde, die zes keer werd afgelegd, lag de Mont des Avaloirs op de renners te wachten.

Zeven vluchters reden voor het peloton uit, lange tijd een minuut of drie. Leigh Howard (Aqua Blue Sport) was de bekendste naam van de zeven.

Howard moest op het plaatselijke circuit lossen, terwijl Jeroen Meijers van Roompot-Nederlandse Loterij de oversteek maakte. 

Na veel klimwerk ontstond een nieuwe kopgroep van tien renners. Meijers verwelkomde ploeggenoot Oscar Riesebeek, maar ook Lilian Calmejane, Thomas Voeckler (beiden Direct Énergie) en Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale) sloten aan.

Calmejane wilde in de finale solo doorgaan. De Fransman, eerder al winnaar van etappes in de Ster van Besseges en de Week van Coppi e Bartali - in beide koersen ook winst in het eindklassement opleverend - reed onbedreigd op de streep af. De vijfde seizoenszege was het alweer voor Calmejane.

Foto: Cor Vos