Door: Matthijs Klerkx Fotografie: Cor Vos
Nieuws

Contador: 'Pantani was mijn grote voorbeeld'

Nu zijn carrière als wielerprof is afgelopen, is het voor Alberto Contador tijd om terug te blikken op zijn leven als wielrenner. "Waarom ik zo aanvallend ingesteld was? Dat heb ik geleerd van Marco Pantani", zei El Pistolero in La Gazzetta dello Sport.

In dezelfde periode was Miguel Indurain natuurlijk de grote Spaanse man in het wielrennen, maar toch kon die niet op de idolatrie van de Madrileen rekenen. Het was Pantani die daarvoor zorgde. "Ik was een grote Pantani-fan", bekent Contador in de roze Italiaanse sportkrant.

"Ik bestudeerde hem op video's, want er kon altijd iets gebeuren wanneer hij in koers was", vertelt de winnaar van zeven grote rondes - terwijl twee hem werden afgenomen - verder. "Hij wist de fans emoties te bezorgen, die niemand anders ze bezorgde. Marco verloor minuten en ging dan een dag later alles of niets spelen."

Contador had de eer nog even met Il Pirata te rijden. "Tijdens een van mijn eerste profkoersen ontmoette ik hem. Ik stelde me kort voor en Marco reageerde vriendelijk." Of de Spanjaard zijn rijstijl aan de kale klimmer te danken heeft? "Misschien nam ik zijn manier van koersen wel over. Ook ik speelde liever alles of niets, ik wilde winnen en nam geen genoegen met plaats twee of drie."

Gerelateerd nieuws