Cookson: "Verbruggen heeft akkoord niet gerespecteerd"

Cookson: "Verbruggen heeft akkoord niet gerespecteerd"

Het akkoord dat Hein Verbruggen en de UCI zijn overeengekomen, is wat betreft Brian Cookson van tafel. Volgens de huidige UCI-voorzitter heeft Verbruggen enkele afspraken uit de deal geschonden.

Hein Verbruggen en Brian Cookson leven in onmin met elkaar. Verbruggen - van 1991 tot en met 2005 voorzitter van de UCI - kwam er niet goed vanaf in het CIRC-rapport. In dit onderzoek kwam onder andere naar voren dat Verbruggen een positieve dopingtest tijdens de Tour de France in 1999 van Lance Armstrong zou hebben verduisterd. De Nederlander heeft deze beschuldiging altijd ontkent.

Daarop besloot de huidige UCI-voorzitter Brian Cookson met een grote schoonmaak; hij wilde onder andere dat Verbruggen zijn eretitel zou inleveren, maar de 73-jarige weigerde. Hij spande zelfs een rechtszaak tegen de UCI aan, maar bemiddeling van het IOC zou volgens Verbruggen geresulteerd hebben in dat Cookson de eretitel erkent, geen oproepen tot afstand meer doet en een schadevergoeding van 40.000 euro.

Maar Cookson ontkende gisteren dat er een deal op tafel zou liggen. "Ik heb afgelopen zomer inderdaad een ontmoeting met Hein Verbruggen gehad. We kwamen daarbij tot een vertrouwelijk akkoord, waarbij we onder meer hebben afgesproken dat hij ermee zou stoppen om zijn invloed te gebruiken om de UCI te bekritiseren en in de problemen te brengen. Sindsdien is Verbruggen zijn beloften nooit nagekomen, waardoor ik de overeenkomst als ongeldig beschouw."

Volgens Cookson heeft Verbruggen ook geen geld gekregen van de UCI.