Danny Nelissen: 'Team Sky is geen voorbeeld voor de wielersport'

Stevige woorden van de analist van de NOS.

Danny Nelissen: 'Team Sky is geen voorbeeld voor de wielersport'

Wieler Revue sprak onlangs oud-wereldkampioen en huidige NOS-wieleranalist Danny Nelissen (46) in de aanloop naar de Tour de France. In dat gesprek had hij, opvallend genoeg, geen goed woord over voor Team Sky.

Op de vraag of Team Sky een voorbeeld is voor andere wielerploegen antwoordde hij fel. Nelissen: “Een voorbeeld? Eerder het tegenovergestelde. Wat Dave Brailsford allemaal heeft uitgevreten, daar kun je niet trots op zijn, vind ik. Hij is een voorbeeld van hoe je het juist níét moet doen. Als je begint te roepen dat je de meest transparante ploeg bent – waar transparantie altijd wordt gezien als met je blote kont over straat lopen – dan moet je context geven aan wat er gebeurt. Nou, hij geeft geen enkele context aan wat er gebeurt. Zelfs dát is niet transparant. Het gaat 100% in tegen de missie en visie van Team Sky.”n

Nelissen uit vooral kritiek op Dave Brailsford.

Is dat de reden waarom Chris Froome flirt met andere teams?

“Nou, Froome heeft gewoon bijgetekend bij Team Sky, hoor.”

Maar hij heeft toch lopen flirten met anderen?

“Natuurlijk! Hij wil zijn prijs toch hooghouden? Dan moet je niet bij dezelfde vrouw blijven zitten, dan moet je af en toe ook een knipoog aan iemand anders geven.”

Zin in meer Danny Nelissen? Van 1 t/m 23 juli is hij vaste tafelgast van NOS Sport: De Avondetappe op NPO1.

Foto's: Cor Vos & NOS