Door: Matthijs Klerkx Fotografie: Cor Vos
Nieuws
3

Genomineerden wielrenster en wielrenner van het jaar bekend

Wie worden de wielrenner en wielrenster van het jaar 2017? Daar beslist de Club 48, een vereniging voor oud-renners binnenkort over. De genomineerden zijn gisteren bekend geworden. Wieler Revue zet de kanshebbers op een rijtje.

Bij de mannen bestaat er weinig tot geen twijfel over de winnaar. Dat Tom Dumoulin zijn vierde Gerrit Schulte Trofee op rij in ontvangst mag nemen lijkt eigenlijk al een feit. Logisch ook, want de renner van Sunweb mag terugkijken op een droomseizoen met de eindzege in de Giro d'Italia en gouden medailles op het WK ploegentijdrit en het WK tijdrijden als voornaamste hoogtepunten. Daarnaast won de Limburger de BinckBank Tour en werd hij Nederlands kampioen tijdrijden. 

Heeft Dumoulin concurrenten? Formeel wel. Bauke Mollema, die de Gerrit Schulte Trofee al won in 2011 en 2013, is één van die andere kanshebbers. Aan het begin van het wielerjaar won de renner van Trek - Segafredo al de Argentijnse ronde van San Juan. Later dat jaar volgde de loodzware winst in de Tourrit naar Le Puy-en-Velay. Ereplaatsen behaalde Mollema onder meer in de Ronde van Italië (zevende), de Clásica San Sebastian (derde) en de Ronde van Guangxi (tweede). 

Dylan Groenewegen is ook genomineerd. De 24-jarige sprinter van LottoNL - Jumbo heeft dit jaar acht overwinningen weten te boeken. De ritzege op de Champs-Élysées, tijdens de laatste rit van de Tour de France, was zonder twijfel de meeste prestigieuze. In de Ster ZLM, de Ronde van Guangxi, de Ronde van Noorwegen, de ronde van Groot-Brittannië en de Ronde van Yorkshire was de Amsterdammer eveneens succesvol.

Dumoulins ploegmaat Wilco Kelderman heeft ook een nominatie op zak. Hij maakte onderdeel uit van de Sunweb-trein die in het Noorse Bergen het goud veroverde in de ploegentijdrit en daarnaast werd hij knap vierde in de Ronde van Spanje. 

Mathieu van der Poel, de regerend Nederlands en Europees kampioen veldrijden, is als enige veldrijder kandidaat voor de prijs. Verder maken Jos van Emden (winst in de slottijdrit van de Giro), Koen Bouwman (winnaar van de derde etappe van de Dauphiné en laureaat in het bergklassement van die Franse ronde), Sebastian Langeveld (derde in Parijs - Roubaix).

Bij de vrouwen wordt het kiezen vermoedelijk iets lastiger. Want waar Dumoulin bji de mannen de grote favoriet is zijn er bij de vrouwen meerdere rensters met een droomseizoen. Anna van der Breggen, de afgelopen twee jaar al winnares van de Keetie van Oosten-Hage Trofee, kan met zeges in de Giro Rosa, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik - Bastenaken - Luik fraaie adelbrieven voorleggen. Ook werd ze aan het eind van het jaar gehuldigd als winnares van de Women's WorldTour.

Haar grote concurrente lijkt Annemiek van Vleuten. Wereldkampioene tijdrijden, winnares van La Course, de snelste in het NK tijdrijden en laureaat van de Boels Ladies Tour en nog een heel aantal fraaie zeges in onder meer de Giro Rosa. 

Chantal Blaak, die we volgend jaar tijdens wegwedstrijden in de regenboogtrui kunnen bewonderen is ook genomineerd. Naast het WK in Bergen won de 28-jarige renster van Boels - Dolmans onder meer het NK, waardoor zij ook . De nominatielijst wordt vervolledigd door Kirsten Wild en Marianne Vos, die allebei ook een aantal fraaie zeges op hun palmares mochten bijschrijven. Laatstgenoemde won de award trouwens al negen maal.

Voor de Gerrie Knetemann Trofee, die prijs voor het grootste wielertalent, komen drie renners in aanmerking: Joris Nieuwenhuis, Harrie Lavreysen en Fabio Jacobsen.

Gerelateerd nieuws