Gianni Savio laat revelatie Alpenronde uit Giro-selectie: 'Ik wil hem beschermen'

Iván Ramiro Sosa is de naam van de huidige leider van de Tour of the Alps. Alpe di Pampeago is de berg waarop hij gisteren de leiderstrui veroverde. En dat was ook voor de 20-jarige Colombiaan zelf een aangename verrassing.

Iván Ramiro Sosa
  • Iván Ramiro Sosa Iván Ramiro Sosa

Na een knappe derde plaats in de openingsrit kreeg hij al de jongerentrui omgehangen. Gisteren hield Sosa in de koninginnenrit van de Alpenronde onder meer Chris Froome en Domenico Pozzovivo af. Hij moest enkel de duimen leggen voor Miguel Angel Lopez (Astana) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Het leverde hem de paarse leiderstrui op.

"Wie had dat verwacht? Gisteren was al heel goed, maar vandaag nam ik het op tegen de sterkste renners ter wereld. Een fantastisch moment voor mij, ik geniet er ten volle van", zei de glimmende Colombiaan, die is vernoemd naar zijn vermaarde landgenoot Ivan Parra, op de persconferentie. 

Ook trots? De ploegbaas van Androni Giocattoli-Sidermec, Gianni Savio. Een paar dagen geleden werd hij zeventig jaar, maar oog voor Zuid-Amerikaans wielertalent heeft hij nog altijd. Hiervan getuige ook zijn ontdekking van Egan Bernal, de Colombiaan die na twee jaar Androni nu zijn brood bij Team Sky verdient. Nu zijn nieuwste groeibriljant het zo goed doet rijst automatisch de vraag of Sosa ook de Giro gaat rijden.

In gesprek met Cycling Weekly geeft Savio aan dat dit veel te opportunistisch is. "Ik weet dat hij graag zou willen starten in de Giro, maar ik wil hem beschermen. Zo goed rijden in de Tour of the Alps tegen grote kampioen als Froome en Aru is mooi, maar de ronde is slechts een vijfdaagse en de etappes zijn kort. Een drieweekse koers als de Giro is andere koek voor een jonge, 20-jarige renner zonder internationale ervaring."

"Iván zou het goed kunnen doen in de Giro, maar zowel op fysiek als mentaal vlak is het een groot risico om hem er te laten starten. Ik ken hem goed genoeg om te weten dat hij vol gas zou gaan en dat zou ertoe kunnen leiden dat zijn kaars langzaam uitdooft. Dit kan hem remmen in zijn fysieke ontwikkeling. Mijn filosofie is om talenten stapje voor stapje te laten groeien. Het is het beste voor hem."

Sosa, hier op kop in de Ronde van Langkawi, beseft dat het winnen van de Alpenronde een lastig karwei wordt. De verschillen in het klassement zijn nog niet groot.