Kevin Ledanois kroont zich tot wereldkampioen

Kevin Ledanois kroont zich tot wereldkampioen

Kevin Ledanois is wereldkampioen geworden bij de beloften. In een ongekend spannende finale bleef de renner van Bretagne-Séché Environnement Simone Consonni net voor. Anthony Turgis wist het feestje voor de Fransen compleet te maken door als derde te eindigen. Tim Kerkhof van Roompot Oranje Peloton was de beste Nederlander op een veertiende plaats.

Eddie Dunbar (Ierland), Davide Martinelli (Italië), José Luis Rodriguez (Chili) en Oleg Zemlyakov (Kazachstan) kleurden de vlucht van de dag. Even later voegde Maximilian Schachmann, de nummer twee van de beloftentijdrit, zich ook bij het kwartet voorste renners. Martinelli was een blok aan het been in de kopgroep. De renner die volgend jaar voor Etixx-Quick Step koerst weigerde om mee te werken.

Martinelli besloot wel te demarreren. Dat ging ten koste van de Ier Eddie Dunbar. Hij was de eerste die de rol moest lossen. De anderen konden wel volgen en werden met nog twee ronden te gaan verlost van Martinelli. De zoon van Astana-ploegleider Giuseppe Martinelli kreeg te maken met mechanische problemen.

Andersen ten aanval

Het peloton maakte intussen, onder leiding van de Fransen snelheid waardoor de voorsprong snel afnam. Ook Italië en Groot-Brittannië namen hun verantwoordelijkheid in de achtervolging. Met nog iets meer dan één ronde haalde de Britten de kopgroep terug in dienst van Owain Doull. Op een kleine 20 kilometer van de meet ging één van de topfavorieten Soren Kragh Andersen ervandoor. De Deen die volgend seizoen voor Team Giant-Alpecin uitkomt, kwam als beste naar voren na het trio aan heuveltjes op het einde. Met nog één rondje te gaan bedroeg de voorgift van Andersen iets meer dan tien seconden.

De Oostenrijkers namen het heft in de achtervolging in handen en riepen Andersen met iets meer dan tien kilometer te gaan terug. Het kwam aan op de laatste drie klimmetjes van de laatste ronde. Doordat het regende gingen een aantal favorieten onderuit met nog vijf kilometer te gaan. Onder andere Nathan van Hooydonck, wereldkampioen tijdrijden Mads Würtz Schmidt en Owain Doull vielen. Op de laatste klimmetjes gingen Kevin Ledanois en Anthony Turgis ten aanval. Ledanois wist uiteindelijk uit handen van de achtervolgende renners te blijven. De Italianen Simone Consonni en Gianni Moscon kwamen nog heel dicht in de buurt bij de Fransman die amper meer snelheid had, maar zij kwamen net te laat.