Nieuws
3

Milaan-Sanremo: Kwiatkowski vloert Sagan met miniem verschil

Michal Kwiatkowski won met Milaan-Sanremo de eerste klassieker van het jaar.

Michal Kwiatkowski won met Milaan-San Remo het eerste Monument van 2017. De Pool was op de Via Roma Peter Sagan en Julian Alaphilippe te snel af.

Het was de derde zaterdag van maart en dat betekent in wielerland maar één ding: van Milaan, over de Passo del Turchino, de Capo Mele, Cervo en Berta, de Cipressa en de Poggio di Sanremo naar: Sanremo. Bijna 300 kilometer lijden, met een slopende finale tot gevolg.

Het waaide hard, was ook wereldkampioen Peter Sagan al opgevallen bij de start. Waar Bardiani-CSF bezig was gestolen fietsen te confisqueren, zei de Slowaak dat de wind die voornamelijk in het nadeel blies een groot effect op de koers zou hebben.

Met Peter Sagan hadden we gelijk de topfavoriet besproken.

Lange voorbereiding

Toen de renners van Bardiani-CSF eenmaal goed en wel op hun persoonlijke wedstrijdfiets zaten, was het vroeg in de ochtend tijd voor het startschot. En de wind blies inderdaad hard. Hard in het nadeel. Dat zou zorgen voor een trage, lange, uitputtende koers.

Tien renners waren hier niet voor de zege, ze waren er om de wedstrijd te animeren. Maarten Tjallingii was er daar niet een van, daar hij vorig jaar zijn fiets aan de wilgen hing. Het was toch een vreemd beeld: de lange vlucht in La Primavera zonder Tjallingii.

Van de tien waren er vijf van Italiaanse makelij. Mattia Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Umberto Poli (Team Novo Nordisk) en Federico Zurlo (UAE Team Emirates) vertegenwoordigden de tricolore vooraan. Gezelschap hadden zij van William Clarke en Toms Skujins (beiden Cannondale-Drapac), Julen Amezqueta (Wilier Triestina), Nico Denz (AG2R La Mondiale) en Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo).

Twitter https://twitter.com/Milano_Sanremo/status/843116021347160065

 Heuvelzone

Op de Capo Cervo - de tweede van drie capi - demarreerde Alexis Gougeard. De aanvaller pur sang van AG2R La Mondiale kreeg niemand mee. Zijn chasse patate leidde tot niets. Met het verdwijnen van Frapporti, Poli en Zurlo vooraan bleef een zevental vluchters over na de Capo Berta.

In de voorbereiding op de Cipressa reed het peloton zo hard, dat de vlucht werd bijgehaald aan de voet. De zwaarte van de koers drukte zich uit op de Cipressa. De koers werd al vroeg geopend bergop, door wegzakken van veel knechten. 

Vooral Team Sunweb, met Søren Kragh Andersen, Simon Geschke en vervolgens Tom Dumoulin trokken de groep op een lint naarmate de kilometers bergop vorderden. De enige sprinter die moest lossen was echter Mark Cavendish. De rest was op afspraak.

Sprint of aanvaller?

Na de Cipressa volgde traditioneel een twijfelfase. Een grote groep probeerde los te komen, maar Bora-Hansgrohe loste de problemen op voor de wereldkampioen. Vervolgens leidde Quick-Step Floors de dans richting de Poggio di Sanremo.

Team Sky vlamde de Poggio op, waarna Dumoulin overnam. Maar dat tempo lag niet hoog genoeg. Peter Sagan zelf versnelde. Michal Kwiatkowski en Julian Alaphilippe maakten de oversteek. De rest was niet in staat te volgen. Het trio nam de afdaling en met drie goede dalers aan de kop, moesten de drie voorop kunnen blijven.

Zeventien seconden was het verschil waarmee de drie de afdaling afsloten. Kwiatkowski en Alaphilippe werkten gewoon mee met Sagan. Op de Via Roma pakte de wereldkampioen de kop. Het werd een nipte sprint tussen hem en Kwiatkowski. De Pool versloeg Sagan met een ontzettend klein verschil.

Foto's: Cor Vos

Word nu abonnee van Wieler Revue!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws