Olivier (22) stopt en gaat studeren

Olivier (22) stopt en gaat studeren

Daan Olivier zet een punt achter zijn loopbaan als profwielrenner. De 22-jarige tweedejaarsprof van Giant-Alpecin heeft zijn contract met de ploeg laten ontbinden. ,,Een moeilijke, maar weloverwogen beslissing", zegt hij op zijn website over het besluit. Olivier start na de zomer met een opleiding Commerciële Economie aan de Leidse Hogeschool.

Na een flinke valpartij tijdens de Ronde van Catalonië in maart van dit jaar brak er iets bij Olivier. In zijn debuutseizoen was hij ook al enkele keren stevig gevallen, tijdens zijn beloftenperiode kampte hij een tijdje met overtraindheid. ,,Ik begon steeds meer tegenzin te krijgen voor wedstrijden en ik zag ook steeds meer de risico’s van het vak. Ik begon na te denken, iets wat je als topsporter beter niet kan doen. Ik vond het koersen uiteindelijk echt niet leuk meer. Deze gedachte probeerde ik zover mogelijk weg te stoppen, ik had namelijk al die jaren keihard gewerkt om de top te halen en ik wilde dit niet weggooien. Ik probeerde aanknopingspunten te vinden om het plezier terug te vinden maar hier slaagde ik niet in. Het sociale aspect, het reizen en het trainen, al die dingen vond ik mooi. Het koersen niet."

,,Toen ik dit seizoen in Catalunia weer onderuit ging ben ik na gaan denken, op deze manier kon ik namelijk echt niet verder. Ik heb op het moment dat ik er aan toegaf dit probleem te hebben gelijk open kaart met de ploeg gespeeld en heb toen enorm veel steun gehad. Ik kreeg alle tijd om na te denken en heb van veel collega’s steun gekregen. Dit was alleen toch een keuze die ik zelf moest gaan maken. Toen ik in 2013 overtraind was heb ik een plan-b klaargelegd, voor het geval dat. Uiteindelijk ben ik na veel wikken en wegen tot de conclusie gekomen dat ik stop als professioneel wielrenner en dat ik kies voor een maatschappelijke carrière."