Peter Sagan: koning van het voorjaar

Peter Sagan: koning van het voorjaar
  • Peter Sagan Peter Sagan

Peter Sagan is zonder twijfel de man van het voorjaar. De regenboogtrui was in bijna iedere koers van voren te bewonderen en na tal van tweede plaatsen schoot de Slowaak in Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen wel raak. Het voorjaar van Sagan in zijn eigen vijf iconische filmfragmenten.

Hij is momenteel verreweg de meest populaire wielrenner in het peloton. Hij is een strijder, winnaar en entertainer in één. En ook nog eens een rebel, showman en bad boy. Hij is Peter Sagan. Zeven jaar geleden kwam hij het peloton binnenwandelen als een vreemde vogel. De patronnen in het peloton maanden de toen nog 19-jarige Slowaak vaak tot rust, want wie was die arrogante Sagan eigenlijk? Met zijn artistieke trucjes op een tweewieler, zijn gebrekkig Engelse zinnen en zijn nerveus lachje.

Ondertussen is die arrogant ogende verschijning getransformeerd naar een soort zelfverzekerdheid. Sagan heeft de harten van wielerliefhebbers veroverd en ook zijn status in het peloton is aanzienlijk gegroeid over de afgelopen zeven jaar. Zijn aanvallend koersgedrag leverde hem vaak niet de hoofdprijs op, maar toch blijft de Tinkoff-renner op zijn instinct rijden. Dat leverde hem op de zondagmiddag van 3 april wel de winst op van zijn eerste monument. Een overzicht van het voorjaar van Peter Sagan aan de hand van vijf filmimitaties die hij door de jaren heen uitbeeldde.

1. FORREST GUMP

Remember what I told you, Forrest. You’re no different than anybody else is. Did you hear what I said, Forrest? You’re the same as everybody else. You are no different. Tom Hanks wil als Forrest Gump, een man met een laag IQ en sukkelig gedrag, normaal behandeld worden. Zijn moeder sprak dan ook deze befaamde woorden uit. Peter Sagan beweegt juist de andere kant op. De Slowaak is een attractie op zich, houdt van spektakel en hoeft niet zo nodig in hetzelfde gareel als de andere renners te lopen.

Dat blijkt wel tijdens zijn eerste koers van het nieuwe jaar. Tijdens de Tour de San Luis staat Sagan met behaarde benen aan de start. Twitter ontploft met meningen, Vincenzo Nibali biedt hem een scheermesje aan (maar hij geeft het cadeautje weer terug) en in de Argentijnse zon behaalt hij zijn derde tweede plaats sinds het mogen aantrekken van de regenboogtrui. Maar Sagan haalt zijn schouders op voor deze oeroude ‘wielerwet’. Waarom scheren als je er gewoon geen zin in hebt?

In dat opzicht lijkt de coureur van Tinkoff wel op Forrest Gump, want beiden volgen hun hart en doen de dingen op hun eigen manier. "Mijn ploegmaats hadden me gezegd te doen zoals Forrest Gump", zei Sagan na het winnen van de vierde etappe in Tour van 2012, waar hij met snel bewegende armen over de streep komt. "Als je tegen hem zegt: Run, Forrest! Run!, dan rent hij. Als je tegen mij zegt: Win, Peter! Win!, dan win ik’. Ik heb altijd al spektakel willen maken. Toen ik vroeger naar sport keek, keek ik bijvoor- beeld graag naar de aankomsten van motorcoureur Valentino Rossi. Meteen wilde iedereen dat hij won. Ik wil hetzelfde doen, die reactie uitlokken bij het publiek."

Film: Forrest Gump, 1994Acteur: Tom HanksSagan-imitatie: Etappe 4, Tour de France (2012) / Forrest Gump-parodie, YouTube (2013)

 

Cover WR5

Lees de vier andere iconische filmfragmentne van Peter Sagan in de nieuwe Wieler Revue! In dit nummer ook interviews met Michal Kwiatkowski, Thomas Voeckler, Chantal Blaak, Frits Wester, plus een uitgebreide terugblik op het voorjaar, inclusief het rampseizoen van Giant-Alpecin.

? Bestel hier Wieler Revue #4 in onze webshop!