Positieve dopingtest Daryl Impey

Positieve dopingtest Daryl Impey
  • Daryl Impey Daryl Impey

Daryl Impey heeft tijdens het Zuid-Afrikaans kampioenschap tijdrijden op 6 februari positief getest op het middel Probenecide. Dat heeft de renner zelf op zijn website bekend gemaakt. Impey, in dienst bij Orica-GreenEdge, won het kampioenschap maar stelt nog nooit van het middel gehoord te hebben. ,,Ik was niet bekend met Probenecide en heb het middel nog nooit bewust ingenomen. Ik ben een voorstander van een dopingvrije sport en ben bereid alle nodige stappen te nemen om mijn naam te zuiveren van elke verdenking. De melding kwam als een complete schok, enkele dagen voor de start van de Tour de France. Zeker omdat anti-dopingcontroles op 8 en 9 februari (twee en drie dagen na het kampioenschap, red.) geen afwijkende uitslag opleverden."

Impey, vorig jaar nog drager van het geel in de Tour, meldt verder dat ook de B-staal positief werd bevonden. Zijn ploeg Orica-GreenEdge laat weten de renner volgens de interne regels voorlopig op non-actief te stellen tot de zaak afgerond is.

Wat is Probenecide?Volgens informatie van de Dopingautoriteit wordt Probenecide in de sport gebruikt als maskeringsmiddel. ,,Probenecide is een voorbeeld van een stof die het gebruik van andere dopinggeduide stoffen maskeert. Probenecide en daaraan verwante stoffen hebben invloed op de nieren en remmen de afgifte van afvalstoffen. Als geneesmiddel wordt het ondermeer gebruikt om antibiotica langer in het lichaam te houden, en dus effectiever te laten zijn. Bij het gebruik van bijvoorbeeld anabole steroïden heeft probenecide hetzelfde effect: de steroïden blijven in het lichaam en er zullen geen afvalstoffen in de urine terecht komen."

In het verleden werden onder anderen Stefano Garzelli (Giro 2002) en Pedro Delgado (Tour 1988) betrapt op het gebruik van Probenecide.