Door: Tim Beck Fotografie: Cor Vos
Nieuws

Ronde van Californië: Bernal deelt lakens uit op Gibraltar Road

Egan Bernal heeft een dubbelslag geslagen in de Ronde van Californië. De kopman van Team Sky was verreweg de sterkste op de slotklim. Rafal Majka en Adam Yates werden tweede en derde. Een ijzersterke Antwan Tolhoek kwam als vierde over de streep.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van drie. De namen van de vluchters van de dag: Adam de Vos (Rally Cycling), Jonathan Clarke (UnitedHealthCare) en Ruben Companioni (Team Hincapie). Zij maakten desondanks nooit kans op de ritzege, want onder meer Bora-Hansgrohe hield het drietal binnen schootsafstand. Op zestien kilometer van de meet zat hun aanvalspoging erop. 

Er stond vandaag een aankomst bergop op het programma. BMC leidde het peloton in razend tempo naar de slotklim Gibraltar Road. Een klim van twaalf kilometer aan acht procent gemiddeld. Tijdens de eerste kilometers van de beklimming nam Team Sky de honneurs waar op kop van de groep met favorieten, in dienst van topfavoriet Bernal. Op acht kilometer van de finish gooide Tao Geoghegan Hart het tempo nog maar eens de hoogte in. 

Grootste slachtoffer van het beulswerk van de Brit was Neilson Powless, de kopman van Team LottoNL-Jumbo. Het werd een afvalrace door de stevige snelheid van Team Sky, want ook Ian Boswell, Peter Stetina en Brent Bookwalter moesten lossen. Geoghegan Hart bleef maar doorbeuken en gaf met nog twee kilometer te gaan af. Zijn kopman Bernal besloot te gaan. Aan de finish had de Colombiaan een voorsprong van 21 seconden op nummer twee Majka. 

Een knappe prestatie was er ook van Tolhoek, die Bernal als enige probeerde te volgen. De Zeeuw reed een tijdje op de tweede plek, maar werd net voor de finish nog bijgehaald door Majka en Yates. 

Gerelateerd nieuws