Sky-baas Brailsford voor parlementaire onderzoekscommissie

Dave Brailsford moet voor een parlementaire commissie verschijnen. De Team Sky-baas moet zich verantwoorden over vermeen...

Sky-baas Brailsford voor parlementaire onderzoekscommissie

Dave Brailsford moet voor een Britse parlementaire onderzoekscommissie verschijnen. De Team Sky-baas moet zich verantwoorden voor de berichten over vermeend dopinggebruik in zijn team.

Britse parlementariërs richten hun onderzoek naar dopinggebruik in de landelijke wielersport nu op Dave Brailsford en Team Sky, aldus Daily Mail. De Britse formatie staat al enige tijd onder druk vanwege vermeend dopinggebruik.

Begin oktober werd bekend dat de Britse anti-dopingautoriteit onderzoek doet naar Bradley Wiggins en 'een beschuldiging van wangedrag in de wielersport'. Wat die term inhoudt, maakt het UKAD niet bekend, vanwege de integriteit van het onderzoek.

Wel wist Daily Mail toen boven water te halen dat er voorafgaand aan de Tour van 2011 een medisch pakketje is bezorgd bij de zwart/blauwe formatie. Deze bezorging is ook onderdeel van het UKAD-onderzoek. Op 12 juni 2011, de slotdag van het Critérium du Dauphiné en bijna drie weken voor de start van de La Grande Boucle, zou er een pakket in een vliegtuig naar Geneve zijn verstuurd en daarna in een auto bij Sky-teamarts Richard Freeman zijn bezorgd.

Sir Dave Brailsford, de hoogte kapitein bij Team Sky, claimt echter dat op die dag Wiggins teamarts Freeman niet kan hebben ontmoet in de teambus. De teambus was al vertrokken met de andere renners, terwijl Wiggins – die het Critérium du Dauphiné op zijn naam wist te schrijven – nog niet alle verplichtingen, zoals de podiumceremonie, de media-interviews en de dopingtest, had voldaan.

Het is nog niet bekend wanneer Brailsford voor de onderzoekscommissie moet verschijnen.

Foto: Getty Images