Thomas Dekker biecht krankzinnige verhalen op in boek 'Mijn Gevecht'

Vandaag gaat het boek 'Mijn Gevecht' voor het eerst over de toonbank. Daarin vertelt Thomas Dekker over zijn verleden in...

Thomas Dekker biecht krankzinnige verhalen op in boek 'Mijn Gevecht'

Vandaag gaat het boek 'Mijn Gevecht' voor het eerst over de toonbank. Daarin vertelt Thomas Dekker over zijn verleden in de wielersport.

Gisteren zaten de oud-renner en Thijs Zonneveld, schrijver van het boek, bij De Wereld Draait Door. "In het verleden kon je, voor de bekentenis van Lance Armstrong, nooit eerlijk zijn", aldus Dekker. Hij werd vanaf zijn overstap naar de profs gezien als het grootste Nederlandse talent in de Rabobank-stal.

In 2008 ging de allrounder na onvrede over een niet-selectie voor de Tour de France weg bij Rabobank. Hij toog naar Silence-Lotto, waar het een tijdje duurde voor hij zijn talent weer liet zien. Stalen uit december 2007 werden opnieuw getest, waarna bleek dat Dekker doping had gebruikt. Hij was twee jaar uit de roulatie. Na de schorsing keerde hij terug bij de Garmin-formatie, maar dat werd geen succes.

'Winnen zonder doping kon niet'

In het boek vertelt TD openhartig over het dopinggebruik in de Rabobank-ploeg. Hoe hij voor de Amstel Gold Race een infuus krijgt aangebracht om water in zijn aders te krijgen. Die dag eindigde hij als vijfde. Over het dopinggebruik verbaasde Dekker zichzelf ook. "Als klein jongetje had ik dat allemaal anders gezien. Maar ik was daar gevoelig voor. En als je er eenmaal aan begon, kwam je er niet meer van af."

"Wielrennen en wedstrijden winnen is altijd de drijfveer geweest", gaat het eeuwige talent verder. "Maar je komt in een circuit terecht, waarin veel meer dingen spelen." Of hij kon winnen zonder het gebruik van doping? "Zeker op dat moment niet." In het verhaal komen alle namen die met de dopingverhalen van Dekker te maken hebben, aan bod. Onder meer die van manager Jacques Hanegraaf en oud-ploeggenoot Michael Boogerd passeren meerdere malen. "Ik heb de laatste jaren met een last gelopen. Ik had wel het gevoel dat het een keer opgeschreven moest worden."

Thomas Dekker: Mijn Gevecht is een uitgave van Uitgeverij Voetbal Inside en is vanaf vandaag in de winkel verkrijgbaar.

Foto's: Cor Vos