Tijdritresultaten Dumoulin ten opzichte van zijn concurrenten

Tijdritresultaten Dumoulin ten opzichte van zijn concurrenten

‘’Alles staat open nu’’, dat was de reactie van Tom Dumoulin na zijn prestatie eergisteren op de Alto Ermita de Alba. Van de tijdrit hangt veel af volgens hem. De 38,7 kilometer tellende rit tegen de klok is in het voordeel van de Limburger. Zijn grootste concurrenten Joaquím Rodriguez, Fabio Aru en Rafal Majka zijn pure klimmers. Wat zijn de onderlinge resultaten tussen de vier beste klassementsmannen?

De tijdrit van vandaag is vrij vlak. In de eerste kilometers zitten wel enkele lastige stukken. Na de verkenning zei Joaquím Rodriguez bijvoorbeeld dat hij optimistischer is geworden omdat hij een vlakker parkoers had verwacht. Ook Dumoulin zelf zei tegen De Telegraaf dat de wegen in Spanje moeilijker zijn dan op het profiel staat aangegeven, om er gelijk aan toe te voegen dat het een perfect glooiend traject is voor specialisten. Normaliter zal dat in het voordeel zijn van Dumoulin. De laatste tijdrit die Dumoulin reed was in Utrecht. Over 13,8 volledig vlakke kilometers was hij toen respectievelijk 1.15 en 1.18 sneller dan Majka en Rodriguez.

Majka

In andere tijdritten waar nummer drie Majka en de Nederlander elkaar tegenkwamen, was Dumoulin altijd ruim sneller. Op de tijdrit in de Ronde van Romandië in 2013 na. Toen reden ze dezelfde tijd in een tijdrit bergop. Als we op de resultaten af mogen gaan, kan Dumoulin een veilige voorsprong opbouwen om de Pool voor te blijven in het algemeen klassement.

Aru

Tegen nummer twee Fabio Aru heeft Dumoulin maar één keer eerder een chronorace gereden als professional. Dat was namelijk in Parijs-Nice van dit jaar. Dumoulin werd toen negende en was in de proloog (6,7 km) 20 seconden sneller dan de Sardijn. Een kanttekening, Dumoulin was wel ziekjes rond de tijd dat Parijs-Nice werd gereden. Aru heeft zeker geen slechte tijdritten gereden in zijn loopbaan, maar meestal zaten er toen wel fikse klimmetjes in. Ter vergelijking, in de slottijdrit van de Vuelta van vorig jaar werd Aru over tien kilometer op 1 min 42 gereden door winnaar Adriano Malori.

Rodriguez

Dan hebben we tot slot nog de rode truidrager Joaquím Rodriguez. Absoluut geen erkend hardrijder, maar wel iemand die zo nu en dan verrassend uit de hoek komt. In de Ronde van het Baskenland was Purito bijvoorbeeld slechts luttele seconden langzamer dan Dumoulin. Weliswaar op een geaccidenteerd parkoers, maar het is zeker niet altijd kommer en kwel met de Catalaan. Tevens was hij in de heuvelachtige tijdrit van de Tour 2013 ruim vierenhalve minuut sneller dan Dumoulin.

Het is te hopen voor Dumoulin dat Rodriguez morgen niet zo een verrassende dag heeft. Wat in het voordeel van de hardrijder van Giant-Alpecin spreekt is dat het bij Rodriguez op een vlak parkoers minder wil lukken. Dumoulin was bijvoorbeeld een kleine acht minuten sneller dan Rodriguez in de slottijdrit van de Tour in 2014, waarbij gezegd moet worden dat Rodriguez toen nergens meer voor reed. Die chronorace ging toen over 54 km en zat helemaal aan het einde van de ronde.

Uiteraard hoefde Dumoulin toen niet elke dag mee te doen om zijn klassement te verdedigen, maar het zegt wel dat hij aan het einde van een grote ronde ook nog een goede tijdrit kan afleveren. Al met al zal alles aankomen op de vorm van de dag, maar de resultaten en het profiel van de etappe moeten Dumoulin hoop bieden een mooie voorsprong te nemen op zijn drie grootste concurrenten. Ook zijn rivalen kennen de uitslagen en daarom is het helemaal niet zo gek dat Joaquím Rodriguez het meest bevreesd is van Dumoulin.

Onderlinge resultaten:

2013

Vlakke tijdrit Tirreno-Adriatico (9,2 km) Dumoulin 0.19 sneller dan Rodriguez

Bergop proloog Ronde van Romandië (7,5 km) Dumoulin even snel als Majka

Vlakke tijdrit Tour de France (33 km) Dumoulin 1.44 sneller dan Rodriguez

Heuvelachtige tijdrit Tour de France (32 km) Rodriguez 4.42 sneller dan Dumoulin

2014

Vlakke proloog Criterium International (7 km) Dumoulin 0.27 sneller dan Majka

Vlakke tijdrit Tour de France (54 km) Dumoulin 4.31 sneller dan Majka en 7.52 sneller dan Rodriguez

2015

Vlakke proloog Parijs-Nice (6,7 km) Dumoulin 0.20 sneller dan Aru en 0.23 sneller dan Majka

Heuvelachtige tijdrit Ronde van het Baskenland (18,3 km) Dumoulin 0.04 sneller dan Rodriguez en 2.19 sneller dan Majka

Vlakke proloog Ronde van Zwitserland (5,1 km) Dumoulin 0.20 sneller dan Majka

Heuvelachtige tijdrit Ronde van Zwitserland (38,4 km) Dumoulin 1.26 sneller dan Majka

Vlakke tijdrit Tour de France (13,8 km) Dumoulin 1.15 sneller dan Majka en 1.18 sneller dan Rodriguez