Door: Tim de Vries
Nieuws

Tour de l'Ain: Thibaut Pinot wint eindklassement; Alexandre Geniez primus in slotrit

Thibaut Pinot wordt voor de tweede dag op rij tweede.

De Tour de l'Ain is gewonnen door Thibaut Pinot. De Franse coureur van FDJ werd tweede in de laatste etappe, wat genoeg was om de eindzege binnen te hengelen. De slotrit werd gewonnen door Alexandre Geniez. De AG2R La Mondiale-renner versloeg Pinot en Mattia Cattaneo (Androni - Sidermec - Bottecchia).

De laatste rit van de Ronde van de Ain begon in Lélex Monts-Jura. En de organisatoren hadden het beste voor het laatst bewaard, want in de slotrit stonden nog drie zware beklimmingen op het programma. De Côte de Champfromier en de Col de Berentin kregen het stempel 'eerste categorie' mee. De Col du Grand Colombier was de laatste klim van de ronde. Na een afdaling lag de finish in Culoz.

Op de Grand Colombier spatte het veld uit elkaar. Op de top van de 1501 meter hoge klim van buitencategorie kwamen Thibaut Pinot en Mattia Cattaneo als eerste door. Steven Kruijswijk (LottoNL - Jumbo) volgde op tien seconden, maar zou de kop van de koers niet meer terugzien. Hij werd in een achtervolgend groepje elfde op vier seconden van de leiders.

Geniez wist de aansluiting met de Italiaans-Franse tandem Cattaneo - Pinot wel te maken. In aankomstplaats Culoz probeerde Cattaneo de Fransen te verrassen, maar Geniez wist hem te remonteren. Na een tweede plaats in de proloog en een derde plaats in de rit naar Oyonnax was het hoogste treetje nu voor hem. Thibaut Pinot werd achter hem voor de tweede dag op rij, maar mocht wel de eindzege op zak steken.

Thibaut Pinot is op de erelijst van de Franse rittenkoers de opvolger van Sam Oomen. 

Foto: Cor Vos

Word nu abonnee van Wieler Revue!

JA, IK WORD NU ABONNEE!