Tour of Oman: López zegeviert op Green Mountain na berewerk Astana

Miguel Ángel López heeft de vijfde etappe van de Tour of Oman gewonnen. De 23-jarige renner van Astana bekroonde het werk dat de Kazachse ploeg op de slotklim naar Green Mountain deed. Ploegmaat Alexey Lutsenko werd tweede en neemt de leiderstrui over.

López
  • Astana Astana
  • Miguel Ángel López Miguel Ángel López
  • Alexey Lutsenko Alexey Lutsenko

In de 150 kilometer lange koninginnenrit reden zes renners in de kop van de koers. Onder hen was Pim Lightart. Ook Marco Marcato, Benjamin Declercq, Robin Carpenter, Nicolas Schulz en Adam de Vos kozen in het begin van de rit het ruime sop. Onder de hete Arabische zon die de temperatuur tot waarden van 33 graden en meer bracht reed het zestal naar een maximale voorsprong van vijf minuten.

Aan de voet van de lastige slotklim naar Jabal Al Akhdhar (Green Mountain) hadden de vluchters nog twee minuten over. Die voorgift verdween echter als sneeuw voor de zon toen Astana het peloton op sleeptouw nam. Toen alle vluchters waren ingelopen, konden alleen Hirts ploeggenoten López en Lutsenko en de Spanjaard Gorka Izagirre nog bijbenen. Izagirre moest er het eerst af, waarna ook Jan Hirt de twee Astana-renners moest laten gaan. Miguel Ángel López en Alexey Lutsenko verdeelden aan de finish vervolgens de buit: de Colombiaan won de rit en Lutsenko nam de leiderstrui over van Greg Van Avermaet.