Door: Tim Beck Fotografie: Cor Vos
Nieuws

Tour of the Alps: Bilbao zegeviert in openingsrit

Pello Bilbao heeft de eerste etappe in de Tour of the Alps gewonnen. De renner van Astana bleef teamgenoot Luis Léon Sánchez en Ivan Ramiro Sosa Cuervo voor.

De opening van de Tour of the Alps was direct lastig, want de eerste etappe kende een finish met een berg in de finale. Na zo'n vijftien kilometer ontstond de vlucht van de dag. Negen man gingen op zoek naar eremetaal. De namen: Natnaël Berhane, Pascal Eenkhoorn, Joan Bou, Aleksey Rybalkin, Aleksejs Saramotins, Matthias Krizek, Davide Ballerini, Alex Turrin en Marco Friedrich. 

In het peloton had Groupama-FDJ de leiding, terwijl Team Sky net achter het Franse team plaatsnam. Geleidelijk aan werd het gat met de kopgroep, waar menig renner al moest lossen, kleiner en op ruim twaalf kilometer van het einde zat hun vlucht erop. De eerste aanval uit de groep met favorieten kwam van Sébastien Reichenbach. Hij werd gevolgd door Giulio Ciccone en Nikita Stalnov. Ciccone beschikte duidelijk over betere benen, want hij liet zijn metgezellen snel achter.

Ook Thibaut Pinot liet van zich spreken met een demarrage, maar de trein van Team Sky deed die aanval gemakkelijk teniet. Op zeven kilometer van het einde schudde Chris Froome eens aan de boom. Drie renners konden volgen, namelijk Pinot, George Bennett en Domenico Pozzovivo. Zij reden naar Ciccone toe, maar net na de top kwamen ook de andere kanshebbers weer terug. 

Astana was goed vertegenwoordigd in de kopgroep en daarvan maakte Bilbao handig gebruik. In een kleine afdaling reed hij weg en de rest zag hem uiteindelijk pas terug aan de meet. 

Gerelateerd nieuws