TOUR: Renner van de dag (Alaphilippe)

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Vandaag presenteren wij u de Fransman Julian Alaphilippe van E...

TOUR: Renner van de dag (Alaphilippe)
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Wie van de 198 namen in het peloton moet je vandaag in de gaten houden, wie heeft iets opvallends beleefd in Frankrijk of wie valt er door de mand? Vandaag: Julian Alaphilippe.

Vandaag ligt in Le Lioran na een lastige finale een hellende slotstrook waarop de finishlijn is getrokken. Een aantal namen komen dan piepen. Die van Sagan passeert de revue, alsmede die van Valverde, of Matthews. Een naam die zich sinds een jaar tussen deze jongens aan het vestigen is en steeds dichterbij de zeges komt in dergelijke etappes, is die van Julian Alaphilippe. Wieler Revue neemt u mee in de nog korte carrière van deze wonderboy.

Vroege roem

Al vroeg in zijn weg naar de top stond Alaphilippe bekend als groot talent. Dit kwam deels door zijn escapades in het veldrijden. In 2010 werd de Fransman tweede op het wereldkampioenschap veldrijden voor beloften. In 2012 en een jaar later zou hij ook nog de Franse beloftentitels in het veld pakken. Daarna werd de knop omgezet voor een carrière in het wegwielrennen.

Met een ritzege in de Coupe des Nations-Ville de Saguenay brak Alaphilippe door. Het leverde hem een plaats bij Etixx-iHNed op, de opleidingsploeg van het huidige Etixx-Quick Step. Daar was het al gauw raak. In een profpeloton won de belofte een etappe in de Ronde van Bretagne. Een etappe winnen kon hij ook in de Thüringer Rundfahrt. Het bleek dat deze jongen er stond op de belangrijke momenten.

Het grote moment als belofte kwam in de Ronde van de Toekomst. In de proloog en eerste twee etappes in lijn werd Alaphilippe derde. Ter informatie: Gougeard won de proloog en Ewan de eerste twee etappes. In de bergen liet de Franse belofte zien mee te kunnen met de subtop bergop, maar wanneer de echte klassementsmannen gingen, kon hij niet mee. Wat Alaphilippe wel deed, was als een razende tekeer gaan in de afdalingen. Daarmee legde hij het fundament voor zijn ritzege in de slotetappe naar Plateau des Glières. "Ik heb nog nooit iemand zo bergaf zien gaan, het was weergaloos", erkende de ploegleider van het Colombiaanse beloftenteam Saldarriaga achteraf. Even later tekende Alafpolak voor Omega Pharma-Quick Step. Daar zou in 2014 de groei zich doorzetten.

Constant

Daar werd Alaphilippe traditiegetrouw veel ingezet in het voorjaar. Waar hij overal kopmannen moest bijstaan, mocht de Fransman in de Ronde van Catalonië ook voor eigen succes rijden. Achtereenvolgens een derde, vierde en tweede plaats in massasprints waren het gevolg. Daarna duurde het tot het najaar vooraleer Alaphilippe nog eens zijn neus aan het venster kon steken. In de Tour de l'Ain was zijn proloog twee seconden te langzaam om het geel te pakken. Wel kon hij de bergrit met aankomst in Arbent pakken, door in de finale weg te rijden van huidige ploegmaat Daniel Martin. Maar de Franse hoop op heuvelachtig terrein kenmerkte zich door zijn ereplaatsen; winnen was vooralsnog moeilijk.

2015 begon moeizaam voor het talent. Een aantal koersen wist hij niet uit te rijden door ziekte en pas in Catalonië kwam Alaphilippe er weer wat door. Aan de boorden van het pretpark Port Aventura werd hij in extremis geklopt door de Rus Sergej Chernetskiy. Alaphilippe was woest en klopte zijn stuur bijna ineen. Het was een beeld dat we nog wel vaker zouden zien. Een maand later twee keer bijvoorbeeld. Zowel in de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik bleef Alejandro Valverde de jonge snaak voor. Maar voor de Fransman telde alleen winnen.

Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step)Tour-deelnames: Eerste Tour-dagzege: n.v.t.Tour-eindklassering: n.v.t.Tour-feit: Draagt nu voor de derde dag op rij het wit.