Vaughters: “Rolland kan een bedreiging vormen voor het Tour-podium”

Vaughters: “Rolland kan een bedreiging vormen voor het Tour-podium”

Pierre Rolland is één van de versterkingen van Cannondale komend jaar. Volgens manager Jonathan Vaughters is er nog veel ruimte voor verbetering bij de Fransman. “Hij trainde als iemand uit de jaren zeventig’’, zo zei hij tegen Velonews.

Rolland is gehaald om Cannondale, samen met Andrew Talansky, te leiden in de Tour de France. In het verleden won Rolland al twee etappes namens Team Europcar en Bbox Bouygues Telecom. Maar volgens zijn nieuwe manager ligt er nog meer in het verschiet. “De ruimte die hij nog heeft om te verbeteren was verbazend voor ons en onze sportwetenschappers. We zijn in staat geweest om grotere verbeteringen te maken dan ik heb ooit heb gezien, zelfs met continentale renners waren we niet in staat om ze zoveel te verbeteren. Het was gewoon een enorme verbetering in zijn aerodynamica. Hopelijk gaat zich dit vertalen naar de weg, maar dat weten we pas na zijn eerste tijdrit van het jaar.”

Maar niet alleen zijn aerodynamica kan geperfectioneerd worden, ook op tactisch vlak valt er nog veel te winnen volgens Vaughters. “De laatste zes jaar zijn vlakke etappes steeds belangrijker geworden in de Tour de France. Daarom rijden de ploegen van de klassementsmannen vooraan, maar Europcar is nooit echt meegegaan in die evolutie. Bij het begin van de bergen had Pierre al een achterstand van tien a twaalf minuten. Met sterkere mannen om hem heen, die hem in positie kunnen houden zou dat een game changer voor hem kunnen zijn. Als Pierre dan met een achterstand van drie minuten aan de bergen begint, dan kan hij een reële bedreiging vormen (voor de gevestigde orde) voor het podium.”