Voorbeschouwing: Critérium du Dauphiné

Wie laat zich in de voorbereiding op de Tour de France zien?

Voorbeschouwing: Critérium du Dauphiné

Het zwarte gat na de Giro d'Italia is achter de rug. Dit weekend vinden voor het eerst de Hammer Series plaats een vanaf aankomende zondag gaat de focus op de Tour de France. Het Critérium du Dauphiné brengt een prachtig deelnemersveld naar Frankrijk. En vanaf nu kunnen de speculaties over de Tour de France beginnen!

Historie

Het Critérium du Dauphiné werd vroeger steevast de Dauphiné Libéré genoemd. De koers was vernoemd naar de gelijknamige krant die nog steeds bestaat. Sinds een aantal jaar werd het omgevormd tot Critérium du Dauphiné Libéré, waarbij na 2010 enkel nog Critérium du Dauphiné over bleef. De Dauphiné is een oude regio in het zuidoosten van Frankrijk.

De eerste editie vond plaats in 1947 en werd gewonnen door Édouard Kablinski. Ook de tweede uitgave ging naar een Édouard, maar wel Édouard Fachleitner. Beiden waren Fransen en het duurde tot 1956 voordat Alex Close - een Belg - de eerste niet-Franse winnaar werd. 

Record breaking, history making four times champion of the Dauphiné dit jaar?

Een leuk feit is dat 'De Eeuwige Tweede' Raymond Poulidor deze koers twee keer won en Eddy Merckx maar één keer. Naast Close en Merckx werd Michel Pollentier de derde Belgische winnaar, Johan van der Velde boekte in 1980 de eerste en enige Nederlandse eindzege in de Franse rittenkoers. 

Met de intrede van Miguel Indurain en later Lance Armstrong werd de Dauphiné dé voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France. Vorig jaar schaarde Chris Froome zich in het rijtje van drievoudig winnaars. Hij kan voor een record gaan dit jaar.

Laatste tien winnaars

2007: Christophe Moreau (FRA)

2008: Alejandro Valverde (SPA)

2009: Alejandro Valverde (SPA)

2010: Janez Brajkovic (SLO)

2011: Bradley Wiggins (GBR)

2012: Bradley Wiggins (GBR)

2013: Chris Froome (GBR)

2014: Andrew Talansky (VST)

2015: Chris Froome (GBR)

2016: Chris Froome (GBR)

Parkoers

Ook dit jaar zit het venijn hem weer in de staart van de Dauphiné. De ASO heeft de perfecte voorbereiding op de Tour de France willen uitstippelen, want halverwege volgt een tijdrit die net iets langer is dan de klokproef op de voorlaatste Tourdag in Marseille.

Beginnen de renners met een rit in lijn in en rond Saint-Étienne. Een mooi parkoers, maar wellicht willen de klassementsrenners hun benen nog sparen.

Op de tweede dag nog zo'n rit waarbij je denkt dat als er koers gemaakt wordt, het veld helemaal uit elkaar kan liggen in de finale. Echter is de kans op een sprint met een grote groep wat realistischer.

De derde etappe moet dan sowieso een massasprint opleveren. Wie is de snelste in Tullins?

Op dag vier rijden de renners naar Bourgoin-Jallieu. De kenners zullen denken: dit kan alleen maar een tijdrit opleveren. Bourgoin-Jallieu heeft namelijk een patent op start- of aankomstplaats zijn voor een chrono individuel. Een tijdrit over een glooiend parkoers van 23,5 kilometer, dat zal voor verschillen zorgen.

Ook Mâcon moet u bekend in de oren klinken. De connectie met een massasprint is daarom al gauw gelegd. En verrassing: het zal niet anders zijn.

In het slotweekend gaan alle remmen los. De echte voorbereiding op de Tour de France ligt in de zesde etappe. Dan wacht namelijk de Mont du Chat in een finale die vrijwel identiek is aan die van de negende Touretappe. Enkel ligt de aankomst nu niet in Chambéry, maar in La Motte-Servolex.

Op de voorlaatste dag wordt de befaamde Alpe d'Huez beklommen. Niet vanuit Bourg d'Oisans, maar via de Col de Sarenne. Eens ze daar boven zijn, volgt wat op en af, om dan nog een kleine vier kilometer te klimmen naar de top van Alpe d'Huez.

De slotrit is er een die een integrale uitzending nodig heeft. 115 kilometer met daarin de Col des Saisies, Col des Aravis, Col de la Colombière - het legendarische trio (remember Landis in 2006) - met daarna een aankomst op Plateau de Solaison. Mooier krijgen we het niet.

Een evenwichtig parkoers met een zwaar slotweekend. De voorbereiding op de Tour de France is er een om van te kunnen smullen als liefhebber.

Favorieten

Als we kijken naar het recente verleden, kan er maar één renner de absolute topfavoriet zijn in het Critérium du Dauphiné: Chris Froome gaat voor zijn vierde eindzege in de Franse WorldTour-wedstrijd, maar kan rekenen op forse tegenstand.

In de eerste plaats zal zijn ex-ploeggenoot Richie Porte daarvoor zorgen. De Australiër maakte gehakt van de concurrentie in zowel de Tour Down Under als de Ronde van Romandië en zeker de Zwitserse ronde is de laatste jaren een leidraad voor zij die het goed doen in de Tour de France.

Richie Porte op het eindpodium van de Ronde van Romandië.

Met Romain Bardet en Alberto Contador ronden we het trio af dat Froome als zijn grootste concurrentie beschouwd in La Grande Boucle. Maar voor de Dauphiné zouden wij toch een andere naam op willen schrijven. Een renner die nog maar één WorldTour-wedstrijd waaraan hij mee deed niet wist te winnen dit jaar, dat was de Amstel Gold Race. Het is natuurlijk Alejandro ValverdeEl Imbatido, de onverslaanbare, doet zijn naam dit jaar pas echt eer aan. En dat op 36- en 37-jarige leeftijd.

Outsiders zijn er in de vorm van Andrew TalanskyLeopold König, Daniel MartinSimon Yates, de van een blessure terugkerende Esteban ChavesFabio AruJakob FuglsangDavid Gaudu en Louis Meintjes

Onze favorieten

*****

Chris Froome

****

Richie Porte & Alejandro Valverde

***

Romain Bardet, Alberto Contador & Simon Yates

**

Leopold König, Daniel Martin, Louis Meintjes & Andrew Talansky

*

Fabio Aru, Tiesj Benoot, Esteban Chaves, Jakob Fuglsang, David Gaudu,

Televisie

Eurosport geeft op het eerste kanaal de voorkeur aan Roland Garros en zal het Critérium du Dauphiné op Eurosport 2 uitzenden. Let op: de weekendetappes worden altijd vroeger verreden in de Franse rittenkoers dan de andere dagen. 

Maar niet getreurd: Sporza is terug! Zondag vanaf 13.30u, doordeweeks vanaf 15.00u en in het slotweekend weer om 13.30u. Geniet van de Dauphiné!

Foto's: Cor Vos