Voorbeschouwing Parijs-Nice

Voorbeschouwing Parijs-Nice

Zondag staat Parijs-Nice op het programma en er wordt gestart met een proloog van 6,1km. Het is voor de renners de eerste echte etappekoers met naam en faam en het startveld is altijd divers, omdat er dan ook op verschillende terreinen wordt gereden. Renners van het klassieke type en spurters kunnen hun ding doen in de eerste ritten. Nadien is het de beurt aan de mannen met klimmerscapaciteiten om het klassement te gaan vormen.

Korte historie

Parijs-Nice wordt ook wel 'De koers naar de zon' genoemd, omdat de koers naar het zuiden van Frankrijk gaat, daar waar de zon meestal meer uren maakt dan nabij Parijs. Absoluut recordhouder is allrounder Sean Kelly met zeven eindzeges (1982,1983,1984,1985,1986,1987 én 1988). In een iets recenter verleden wist bijna altijd een renner met een fantastische tijdrit en goede klimmerscapaciteiten te winnen. In de editie van 2009 was het Luis Leon Sanchez die na een hongerklop van Alberto Contador in de 6e etappe de macht wist te grijpen en het eindklassement won. In 2014 was het Carlos Betancur die er met de eindzege vandoor ging alleen het afgelopen jaar heeft hij niets meer laten zien. Ook in de aankomende Parijs-Nice staat hij niet aan het vertrek volgens de startlijst.

 

Officiële teaser (ook een flits van Tom Dumoulin in deze video)

https://www.youtube.com/watch?v=Spjq_1lMFhM

 

Parcours (sleutelritten zijn vet gedrukt)

Zondag 6  maart - Proloog van 6,1km in Conflans-Sainte-Honorine.

Maandag 7 maart - Etappe 1  van Condé-sur-Vesgre naar Vendome over een afstand van 195 kilometer. In de finale op 3,5 kilometer voor de finish een klimmetje van 1 kilometer over 3,7%.

Dinsdag 8 maart - Etappe 2  van Contres naar Commentry over een afstand van 214 kilometer. Een licht hellende aankomst.

Woensdag 9 maart - Etappe 3 van Cusset naar Mont Brouilly over een afstand van 165,5 kilometer. Finale op een lastig circuit met een klim met een stuk van 25%. Tom Jelte Slagter won in 2014 de rit.

Donderdag 10 maart - Etappe 4 van Juliénas naar Romans-sur-Isé over een afstand van 193,5 kilometer. Eerst een lastig parcours, maar genoeg tijd voor de sprintersploegen om zich te organiseren in de laatste 30 kilometer.

Vrijdag 11 maart - Etappe 5 van Saint Paul Trois Châteaux naar Salon de Provenc over een afstand van 198 kilometer. De koninginnenrit van deze Parijs-Nice? De dag nadien krijgen de renners op papier een nog uitdagender parcours. Het hoogste punt van Parijs-Nice wordt in deze etappe wel bereikt.

 

Zaterdag 12 maart - Etappe 6 van Nice naar La Madone d’Utelle over een afstand van 177 kilometer. Met in totaal 55 kilometer klimmen is dit dé rit om voor thuis te blijven.

 

Zondag 13 maart - Etappe 7 van Nice naar Nice over een afstand van 141 kilometer. De traditionele afsluitende etappe die voert over de Col D'eze. Op papier is dit niet de lastigste rit, maar na een week volle bak koers kunnen de benen van sommige renners al behoorlijk afgesneden zijn.

 

Drie sterke blokken

Tinkoff - Alberto Contador, Sergio Paulinho, Yuri Trofimov, Michael Valgren, Pawel Poljanski, Matteo Tosatto, Rafal Majka, Robert Kiserlovski.

Team Sky - Ian Boswell, Sergio Luis Henao, Mikel Nieve, Nicholas Roche, Ian Stannard, Luke Rowe, Geraint Thomas, Ben Swift.

Cannondale Pro Cycling Team - Andrew Talansky, Pierre Roland, Lawson Craddock, Matti Breschel, Wouter Wippert, Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle, Patrick Bevin.

 

De topfavorieten

Parijs-Nice is een soort mini Ronde van Frankrijk. Voor ieder type renner is er wel een dag waarin hij kan excelleren. Welke namen moet u volgens Wieler Revue in de gaten houden voor alle disciplines in deze Parijs-Nice?

De proloogspecialisten - Alexis Gougaerd, Lars Boom, Richie Porte, Phillipe Gilbert, Matthias Brändle, Jérome Coppel, Tony Gallopin, Sam Bewley, Patrick Bevin, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Jos van Emden, Geraint Thomas, Alberto Contador, Dylan van Baarle.

De sprinters - Marcel Kittel, Arnaud Démare, André Greipel, José Joaquin Rojas, Michael Matthews, Wouter Wippert, Alexander Kristoff, Fabio Felline, Niccolo Bonifazio, Tyler Farrar, Nacer Bouhanni, Daniel McLay, Juan José Lobato.

De punchers - Phillipe Gilbert, Alexis Vuillermoz, Tim Wellens, Michael Albasini, Tom-Jelte Slagter, Serge Luis Henao, Alberto Contador, Julien Simon.

De klassementsmannen - Romain Bardet, Richie Porte, Rui Costa, Tony Gallopin, Jesús Herrada, Ruben Fernández, Simon Yates, Andrew Talansky, Pierre Roland, Tom Dumoulin, Simon Spilak, Ilnur Zakarin, Wilco Kelderman, Steven Kruiswijk, Geraint Thomas, Mikel Nieve, Alberto Contador, Rafal Majka, Fränk Schleck, Chris Anker Sorensen.

 

Top 5 pronostiek eindklassement Wieler Revue

  1. Alberto Contador
  2. Geraint Thomas
  3. Tom Dumoulin
  4. Rafal Majka
  5. Wilco Kelderman