Vos verzamelt steunbetuigingen uit peloton voor Van Vleuten

Marianne Vos steekt Annemiek van Vleuten een hart onder de riem. Ze haalde uit het vrouwenpeloton steunbetuigingen op vo...

Vos verzamelt steunbetuigingen uit peloton voor Van Vleuten

Marianne Vos steekt Annemiek van Vleuten een hart onder de riem. Ze haalde uit het vrouwenpeloton steunbetuigingen op voor haar landgenote.

Zo schrijft De Telegraaf. Vos weet zelf hoe het is om een periode van lang blessureleed te kennen. Afgelopen zondag lag Van Vleuten op koers om Olympisch goud te pakken in Rio de Janeiro. In de afdaling kwam ze echter lelijk ten val. Ze liep daarbij een hersenschudding op en drie scheurtjes in de wervelkolom.

"Ik ben trots dat ik zondag met jou op kop mocht koersen", schrijf Mara Abbott op één van de twee oranje vellen die Vos heeft om steunboodschappen te verzamelen. Abbott zelf lag door de val van Van Vleuten op gouden koers. De Amerikaanse werd echter op 300 meter van de streep gegrepen. Vervolgens won Anna van der Breggen de sprint voor het goud.

'Van Vleuten teleurgesteld'

"Ik nam contact met haar op de avond na de race", vertelt Vos. "Ze lag in haar eentje in het ziekenhuis in Rio. Het drong al goed tot haar door dat ze de Olympische titel had misgegrepen. Wij waren allemaal blij dat het relatief goed met haar ging. Zijzelf was volkomen teleurgesteld."

"Annemiek reed de wedstrijd van haar leven", vervolgt Vos. "Ze was gewoon de beste in koers. Ze kon zelfs Mara Abbott lossen op een lange klim." De Brabantse vergeet niet meer wat ze zag in de afdaling. "Ik zag iemand in oranje shirt liggen en dacht dat het Anna was. Ik schrok later pas echt. Ik zag de bondscoach terug rennen met zijn handen omhoog. Ik keek in zijn ogen en zag dat het een ernstige valpartij was. Iedere renster had het erover."

Kritiek parkoers

Na de koers werd het parkoers van de Olympische wegrit bekritiseerd. Zowel bondscoach Lammerts als de rensters zelf vinden zich niet in die kritiek. "Wij wisten na de valpartijen bij de mannen dat je hier niet veel risico's moest nemen", stelde Van der Breggen achteraf.

Vos denkt ook niet dat Van Vleuten te veel risico nam. "Ze heeft, naar ik heb gehoord, de bocht verkeerd ingeschat. Ze begon in te sturen aan de rechterkant, terwijl het een rechtse bocht is. Dan is er met die snelheid geen houden meer aan. We hebben vaker koersen met dit soort afdalingen en deze greppels gehad. Dit was niet té extreem hoor."

Doorrijden

Vos las na de wedstrijd dat er ook kritiek was op de rensters die Van Vleuten hadden zien liggen en hun weg gewoon vervolgden. Niemand stopte om Van Vleuten te helpen en dat stuitte velen op Social Media tegen de borst. "Wat heeft Annemiek eraan als wij stoppen? Wij kunnen niks doen. Natuurlijk schrikken wij. Iedereen die haar zag liggen is in shock verder gereden."

"Wij kunnen niks doen aan zo'n situatie", vertelt ze verder. "Het is veel beter dat het medisch personeel in de koers de ruimte krijgt hun werk te doen." Ook stelde de meervoudig wereldkampioen bij de vrouwen dat ze een slapeloze nacht had na de wegwedstrijd. "Voorbij de finish wil je alleen informatie over Annemiek. Daarna pas ben je blij voor de gouden plak van Anna. Tegelijkertijd ben je weer teleurgesteld voor Annemiek. Dan leef je met haar mee. Dat was enorm verwarrend."