Vuelta Vandaag: Hushovds opvolger?

Vuelta Vandaag: Hushovds opvolger?

Het peloton heeft al een week gekoerst in Andalusië, maar verlaat in de huidige etappe deze autonome regio. Vanuit Puebla de Don Fadrique is het niet meteen dalen geblazen, maar het profiel loopt wel langzaamaan naar beneden. Na 136 kilometer komen de renners op het laagste punt aan in deze rit en rijden ze twee kilometer later voor het eerst de stad Murcia binnen.

Daarna wacht de coureurs tweemaal dezelfde beklimmingen, namelijk de Alto de la Cresta del Gallo. Deze berg van derde categorie is 5,5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3 procent. Daarna volgt een technische afdaling, waar het verschil gemaakt kan worden. Niet de eerste maal, want de renners gaan via de dorpjes La Alberca en Los Garres wederom de Alto de la Cresta del Gallo beklimmen. Vluchters uit de kopgroep of renners die uit de klauwen van het peloton willen blijven, zullen de berg op moeten knallen en een goede afzink rijden. Hopend dat de sprinters de klim niet overleven, want de resterende twaalf kilometer is nagenoeg vlak.

8

Start/finish

Nog een nieuwkomer op de lijst van startplaatsen in de Vuelta van dit jaar: Puebla de Don Fadrique. Het kleine dorpje, met ongeveer tweeduizend inwoners, ligt vlakbij de grens van de regio’s Andalusië, Castilië-La Mancha en Murcia. Een bezoek aan Puebla de Don Fadrique kan het best omschreven worden als een trip terug in de tijd. De renners zullen hier niet veel om zich heen kijken, maar eerder naar hun (gevulde) bidon. Want in deze regio tikt de thermometer gemakkelijk 35 graden of hoger aan.

Murcia is geen onbekende finishplaats van het peloton. De zevende stad van Spanje qua inwoners was het openingsdecor van de Ronde van Spanje in 1966. Op 28 april knipte de Vuelta-organisatie die dag een etappe op in twee: ’s ochtends een rit in lijn van 111 kilometer en ’s middags een individuele tijdrit van 3,5 kilometer. Murcia, de stad met een eigen ronde, was voor het laatst de aankomstplaats in 2010. In de straten van Murcia was Thor Hushovd de sterkste in de sprint en hield Daniele Benatti en Grega Bole van zich af. Alejandro Valverde zal 29 augustus 2015 in zijn agenda hebben omcirkeld, want de Spanjaard woont namelijk in Murcia.